Uczciwość w handlu żywnością dotyczy również rolników
- W produkcji i handlu żywnością powinno się przestrzegać przepisów prawa i norm technologicznych, by produkty nie był zafałszowane - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Uczciwość w handlu żywnością powinna dotyczyć rolników, przetwórców i handlu - dodał.
Podczas konferencji "Etyka w łańcuchu żywnościowym od producenta do konsumenta", która odbyła się w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie, minister odniósł się m.in. do Kodeksu Etyki Żywności.
Promocja żywności priorytetem. Resort czeka na opinie
Powiedział, że dokument jest efektem wielu lat pracy zespołu pod kierunkiem przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 profesora Janusza Berdowskiego.
- Troska o konsumenta, o zdrowie nas wszystkich jest jedną z głównych przesłanek leżących u podstaw powstania Kodeksu - podkreślił polityk. Powiedział, że w produkcji żywności i handlu produktami powinno przestrzegać się do przepisów prawa i norm technologicznych, aby produkty nie były zafałszowane.
- Obserwuję dziwną grę na rynku. Mówi się o tym, że musimy produkować coraz więcej, bo to jest naturalna konsekwencja rozwoju świata, ale mało mówi się o jakości, usprawiedliwiając wszystko właśnie koniecznością zwiększania produkcji. Trzeba uderzyć się w piersi - stwierdził.
- My, rolnicy też nie jesteśmy bez winy. Zdarza się, że przestrzegamy wszystkich norm i zaleceń produkując dla siebie, dla najbliższej rodziny, a to, co idzie na sprzedaż, nie jest już tak traktowane - zaznaczył szef resortu rolnictwa.
Inspekcja zapowiada walkę z fałszowaniem żywności
Ardanowski za nieetyczne uznał działania sieci handlowych, które wymagają od rolników, którzy są najsłabszym ogniwem w łańcuchu żywnościowym, dodatkowych opłat za wstawienie produktu do sprzedaży, za eksponowanie go na półce czy umieszczenie produktu w gazetce reklamowej.
- Zachowania przetwórców też nie są bez zarzutu. Dotyczy to zwłaszcza niegodziwej zapłaty za surowce. Rozproszenie rolników sprzyja wykorzystywaniu przewagi kontraktowej i oferowaniu cen poniżej kosztów produkcji - mówił minister.
Podpisany w marcu Kodeks Etyki Żywnościowej zawiera siedem zasad - bezpieczeństwo konsumenta; poszanowanie żywności przez minimalizację strat; solidarną ochronę zaufania konsumentów w łańcuchu żywnościowym; przejrzystą i niewprowadzającą w błąd informację w znakowaniu i reklamie produktów żywnościowych; szczególne traktowanie dzieci i młodzieży jako konsumentów; uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych; właściwe respektowanie urzędowej kontroli żywności.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś