Mafia psuje wizerunek włoskiego rolnictwa
Włoska policja rozbiła mafijną organizację przestępczą działającą w rejonie Rzymu w sektorze rolnictwa i produkcji żywności, przede wszystkim serów. Według szacunków obroty klanów, które inwestują w ten sektor to ponad 15,4 mld euro rocznie.
W czasie operacji przeprowadzonej przez policję we współpracy z Gwardią Finansową zatrzymano Luigiego Moccię, szefa gangu kamorry, jego krewnego i pięć osób uznanych za figurantów, którzy zainwestowali mafijne pieniądze w sieci sprzedaży warzyw i owoców oraz produkcję mozzarelli - informuje FAMMU/FAPA.
We Włoszech są już pierwsze truskawki i karczochy. Wiosna w lutym
Przestępcza działalność prowadzona była w rejonie miast Latina i Formia, które są rolno-spożywczym zagłębiem włoskiej stolicy. Związek rolników Coldiretti po udanej policyjnej operacji przypomniał, że już od wielu lat mafie z południa kraju przenikają do biznesu rolno-spożywczego.
Liczne śledztwa potwierdziły że przestępczość zorganizowana inwestuje także w wielkie sieci sprzedaży, biznes agroturystyczny, gastronomię oraz handel żywnością.
Związek dodaje, że działalność ta jest tym groźniejsza, że w kraju brakuje przejrzystości w handlu żywnością i kontroli produkcji oraz pochodzenia produktów. W rezultacie cierpi na tym wizerunek całego przemysłu rolno-spożywczego we Włoszech.