Producenci i przetwórcy żywności boją się o przyszłość

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-10-2022,12:00 Aktualizacja: 24-10-2022,15:46
A A A

"Działając w imieniu i na rzecz polskiego sektora producentów i przetworów żywności jesteśmy głęboko zaniepokojeni przyszłością polskiego sektora przetwórstwa, mrożenia i przechowywania żywności" czytamy w piśmie organizacji branżowych sektora rolno-spożywczego do Premiera Mateusza Morawieckiego.

Autorzy listu zwracają uwagę na prowadzone prace nad ustawą o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w 2023 r.

Prace te nie uwzględniają wsparcia dla dużych przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, w tym dużych spółdzielni rolniczych, których właścicielami są sami rolnicy.

branża mięsna, UPEMI, sektor mięsny, trzoda chlewna, drób, bydło, wieprzowina, wołowina, mięso drobiowe

Konsumenci mogą liczyć na rzetelne informacje o branży mięsnej

- Nie możemy czekać na to co inni powiedzą o nas. Musimy mówić o sobie własnym głosem i głosem naszych ekspertów - stwierdza Agnieszka Jamiołkowska, ekspert Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)....

Zdaniem autorów listu, wskutek takiego działania ceny energii będą znacząco wyższe dla ogromnej grupy podmiotów, co przełoży się na ceny żywności. W dalszej konsekwencji spowoduje to wygaszanie produkcji na skutek zbyt wysokich kosztów oraz utratę rynków eksportowych.

Przetwórcy ostatecznie nie będą w stanie zagwarantować ciągłości odbiorów płodów rolnych od rolników.

Duże przedsiębiorstwa stanowią ponad 60% wartości produkcji oraz ponad 70% wartości polskiego eksportu.

"Jesteśmy przekonani, że tak potężne zawirowania w łańcuchu produkcji żywności, jej magazynowania i dystrybucji zakończą się katastrofą polskiego sektora żywnościowego. Małe i średnie firmy, które także borykają się z gigantycznymi problemami, nie będą w stanie zaspokoić potrzeb związanych z wyżywieniem naszych obywateli" czytamy w piśmie do premiera.

Zootechniczny Punkt Widzenia, podcast, dobrostan zwierząt, zwierzęta gospodarskie, hodowla zwierząt, zootechnika

Zootechniczny Punkt Widzenia czyli podcast o produkcji zwierzęcej

Zootechniczny Punkt Widzenia to podcast, w którym prezentujemy nasze opinie dotyczące wydarzeń związanych z branżą zwierzęcą. Nie tylko na stronach internetowych, ale też w telewizji i w mediach społecznościowych, coraz częściej zderzamy się...

Bardzo wysokie koszty produkcji już teraz stawiają pod znakiem zapytania dalsze funkcjonowanie wielu zakładów. Może to prowadzić do pogłębiającego się kryzysu żywnościowego i niepokojów społecznych.

"Dlatego apelujemy do Pana Premiera o natychmiastowe uwzględnienie dużych zakładów i spółdzielni przetwórczych oraz wielkopowierzchniowych mroźni w uchwalanych zmianach i włączenie dużych przedsiębiorstw do mechanizmów pomocowych" czytamy w piśmie.

Autorzy listu wnoszą w nim o dopisane do listy beneficjantów mechanizmu wsparcia podmiotów przetwarzających i przechowujących żywność zaliczanych do kategorii dużych przedsiębiorstw, zatrudniających powyżej 250 pracowników.

Pismo organizacji branżowych sektora rolno-spożywczego do Premiera Mateusza Morawieckiego znajdziesz TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA