Unijna strategia spowoduje spadek produkcji żywności
Uniwersytet Christiana-Albrechta w Kolonii opublikował wyniki badania nad możliwymi konsekwencjami wdrożenia strategii od pola do stołu (F2F). Potwierdzają one, że w wyniku jej realizacji spadnie produkcja żywności, a ceny wzrosną - poinformowała Copa-Cogeca.
Jak zaznacza Copa-Cogeca, jest to kolejne sprawozdanie, które potwierdza, że flagowa strategia Komisji może mieć poważne konsekwencje dla unijnej produkcji żywności, dla naszych gospodarstw oraz dla spójności obszarów wiejskich.

Strategia "od pola do stołu" budzi coraz większe obawy
Jeśli chodzi o handel, to wnioski badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Christiana-Albrechta są równie jednoznaczne: jeśli wszystkie środki zawarte w strategii F2F zostaną wprowadzone jednocześnie, to "unijny eksport netto zbóż i mięsa wołowego zostanie zastąpiony importem netto".
Jak wskazuje Copa-Cogeca, wniosek badaczy powinien być dzwonkiem alarmowym dla europejskich decydentów. "Dlaczego Komisja wciąż nie przeprowadziła oceny skutków tej strategii, co pozwoliłoby nam na prowadzenie dyskusji o rozwiązaniach w oparciu o konkrety? Dlaczego Parlament Europejski szykuje się do głosowania na sesji plenarnej jeszcze bardziej restrykcyjnych środków bez uprzedniego zmierzania dodatkowych skutków?" - pytają unijne organizacje rolnicze.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś