Polska coraz wyżej w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
Pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła w tym roku 27. pozycję na świecie (awans o dwa miejsca) i 17. w Europie - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowywany jest od 2012 roku przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont, która jest jednym z największych koncernów chemicznych na świecie.
Stawiamy na krajową żywność. Nasze wyroby podbijają europejski rynek
Indeks opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie - osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo.
Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy - w tym roku otrzymała 74,1 pkt. na 100 możliwych. Wraz z niewielkim wzrostem (0,2 pkt.) rok do roku w ogólnym rankingu nasz kraj uplasował się na 27. miejscu, czyli o dwa miejsca wyżej. Obecnie znajduje się pomiędzy Kuwejtem i Omanem. Wśród krajów europejskich Polska zajmuje 17. pozycję, tuż za Czechami i przed Grecją.
Możemy pochwalić się osiągnięciem najwyższych możliwych wyników w trzech obszarach - w dostępie dla rolników do finansowania, obecności systemów zabezpieczenia żywnościowego i standardach żywieniowych.
Wysoką punktację Polska uzyskała również w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt.) i procenta populacji żyjącego poniżej światowego progu ubóstwa (99,7 pkt.).
Dziś Światowy Dzień Żywności. Setki milionów ludzi nie mają co jeść
W porównaniu z rokiem poprzednim, najwyższy wzrost odnotowano w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie (12,5 pkt.), co stawia nas na 12. miejscu na świecie.
Najsłabiej prezentują się wyniki dotyczące zmienności produkcji rolnej (mimo 1,5 pkt. wzrostu, w tej kategorii Polska zajmuje 62. miejsce), infrastruktury rolniczej (56. miejsce) i stabilności politycznej (51.).
W tym roku po raz pierwszy wyodrębniono kolejny wskaźnik "zasoby naturalne", który określa zagrożenia związane z klimatem i zasobami naturalnymi. W tej kategorii Polska zajęła 7. miejsce w rankingu, tuż za Szwajcarią i Węgrami. Najlepsze wyniki osiągnęły: Dania, Słowacja, Austria i Czechy.
Tegoroczny ranking Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego wskazuje, że w ponad 60 proc. krajach pogorszyły się wyniki. Na pierwszym miejscu znalazła się Irlandia, która wyprzedziła USA, m.in. dzięki utrzymującym się wysokim inwestycjom publicznym na badania i rozwój.
Ranking pokazuje ponadto, że pogarszająca się sytuacja polityczna i konflikty wpływają na kraje ubogie oraz bogate, ponieważ zwiększona migracja napędza mechanizmy pomocy społecznej. Zaś wskaźnik "zasoby naturalne" pokazuje, że Europa i Ameryka Północna są szczególnie narażone na powodzie i wyczerpanie dostaw świeżej wody.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś