Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 123 pasujących wyników.
Owoców będzie dużo więcej niż przed rokiem. Pogoda sprzyja uprawom
Tegoroczna pogoda sprzyja uprawom owocowym. Będzie ich dużo więcej niż przed rokiem. Jako pierwsze na rynek trafiły truskawki, które nie są jednak tak tanie, jak by oczekiwał konsument. W...
więcejSpada eksport mrożonych owoców. Słabe zbiory zrobiły swoje
Z powodu mniejszych zbiorów owoców jagodowych i tym samym niższej produkcji spadł eksport owoców mrożonych z Polski. Według szacunków Głównego Urzędu...
więcejEksperci podsumowali 2017 rok: dobry czas dla rolnictwa
Ubiegły rok był dobry dla rolnictwa - ocenił Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Na dobrą koniunkturę wpłynął wzrost cen skupu surowców rolniczych. Jak zauważają eksperci...
więcejŻywność będzie coraz droższa. Prognozy nie są optymistyczne
Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w tym roku wzrosną o 5 proc. w porównaniu z ubiegłym, a w pierwszej połowie 2018 roku będą jeszcze wyższe - oceniają analitycy Instytutu...
więcejEksperci są zgodni. Będzie coraz drożej
W czwartym kwartale bieżącego roku dynamika wzrostu cen żywności w Polsce kształtować się będzie na poziomie ok. 4 proc. rok do roku - ocenia w najnowszym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejDrogie owoce przełożą się na wzrost cen przetworów
W tym roku krajowe owoce są wyjątkowo drogie i to przełoży się na wyższe ceny dżemów, soków i mrożonek - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejKonsumenci dostaną po kieszeni. Owoców jest bardzo mało
Ze wstępnych szacunków GUS wynika, że zbiory owoców z drzew będą o 30-40 proc. niższe niż w roku ubiegłym. W niektórych odmianach plony mogą być nawet zaledwie na poziomie 20...
więcejPrzetwórcy płacą rekordowe ceny za truskawki
Kończą się zbiory truskawek w centralnej Polsce, owoce będzie można jeszcze kupić na bazarach, ale ich cena będzie rosła. Obecnie za kilogram truskawek w stolicy trzeba zapłacić 8-12 zł. Zakłady...
więcejCukier tanieje, bo jest go dużo. Ekspert nie ma wątpliwości
Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża podaż surowca przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek stawek na świecie - informuje Piotr...
więcejZboża mogą drożeć przez niespełna rok
Ceny zbóż mogą rosnąć umiarkowanie do przełomu pierwszego i drugiego kwartału 2018 roku - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci IERiGŻ przewidują, że we...
więcejTruskawek jest mniej niż przed rokiem. Owoce są drogie
Od kilku dni pojawiają się w sprzedaży polskie truskawki. Na razie są stosunkowo drogie, w stolicy kosztują 8-12 zł za kg. Zbiory są opóźnione ze względu na wymarznięcie wczesnych odmian. W...
więcejWięcej zarobimy na eksporcie produktów rolno-spożywczych
Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8...
więcejKonkurencja rośnie, a ceny żywności podlegają znaczącym wahaniom
Globalizacja zmienia polskie rolnictwo, jest ono coraz bardziej zależne od konkurencji międzynarodowej, a więc musi być coraz bardziej efektywne - powiedział w wywiadzie dla PAP dyrektor Instytutu...
więcejHossa na rynku cukru. Ceny mocno poszły w górę
Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w 2016 roku w górę, a takiej cukrowej hossy na rynku nie było od kilku lat - przekonują zgodnie analitycy. - 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym...
więcejZboża będą tanie. Ceny są zbliżone do ubiegłorocznych
Ceny zbóż w 2017 roku pozostaną niskie i będą zbliżone do zeszłorocznych - ocenił Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Stawki zbóż na naszym...
więcejSprowadzamy więcej cytrusów, mniej kiwi i brzoskwiń
W tym sezonie zwiększy się import cytrusów, mniejszy zaś będzie m.in. kiwi i brzoskwiń - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według najnowszych danych...
więcejNa początku roku podrożeją jaja
Na początku przyszłego roku konsumenci muszą się liczyć ze wzrostem cen jaj - ostrzega Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W październiku stawki jaj sprzedawanych...
więcejZiemniaki mają być jeszcze tańsze
Mimo i tak niskich cen ziemniaków, prawdopodobny jest ich dalszy spadek - przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Naukowcy instytutu piszą,...
więcejCeny ziemniaków niskie, ale eksport je zwiększy
Ceny ziemniaków są w Polsce dużo niższe niż w Europie Zachodniej, ale eksport powinien je znacząco zwiększyć - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej....
więcejNadwyżka w handlu produktami rolnymi coraz niższa
Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi w 2016 roku skurczy się (w porównaniu z ubiegłym rokiem) z 7,8 do 7,6 mld euro - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejEksport owoców rośnie jak na drożdżach
Mocno rośnie eksport krajowych owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z danych Instytutu wynika, że wolumen eksportu owoców świeżych w kwietniu 2016...
więcejEksporterzy muszą przygotować się na kolejny trudny sezon
Wolumen eksportu owoców i warzyw w sezonie 2016/17 wzrośnie, ale wobec spodziewanego spadku cen warzyw wartość eksportu produktów ogrodnictwa może nie być wyższa niż w sezonie 2015/16...
więcejWarzywa będą tańsze, a ceny owoców na stabilnym poziomie
Ceny owoców w sezonie 2016/17 będą na poziomie z obecnego sezonu, zaś ceny warzyw spadną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 r. zbiory...
więcejProdukcja cukru w tym roku będzie wyjątkowo wysoka
Ceny cukru rosną, mimo że jego produkcja w tym roku przekroczy krajowe zapotrzebowanie - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. W handlu detalicznym...
więcejJaja tanie niesłychanie
Ceny jaj u producentów bardzo mocno spadają. Jak obliczyli eksperci średnie stawki uzyskiwane przez producentów jaj konsumpcyjnych w pierwszym kwartale były o 7,8 proc. niższe niż w...
więcejZbiory zbóż w Polsce będą wyższe niż przed rokiem
W 2016 roku zbiory zbóż wyniosą ok. 29-30 mln ton wobec 28 mln ton w 2015 roku - oceniają w najnowszym raporcie eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Wzrost...
więcejZbiory zbóż wyższe niż przed rokiem, ceny podobne
Zbiory zbóż w 2016 r. będą o ok. 1 mln ton wyższe niż przed rokiem, zaś ceny zbóż pozostaną na zbliżonym poziomie do zeszłorocznych - ocenił Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki...
więcejHandel produktami rolno-spożywczymi ma się coraz lepiej
Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi może w 2016 roku wzrosnąć z 7,7 do 8,2 mld euro - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci IERiGŻ przewiduje, że...
więcejZiemniaki są znacznie droższe niż przed rokiem
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej obliczyli, że ceny ziemniaków w naszym kraju poszły mocno w górę. Analitycy IERiGŻ podają, że ceny ziemniaków w...
więcejCeny jaj przed Wielkanocą stabilne, a nawet lekko spadają
Ceny jaj przed Wielkanocą są stabilne, a nawet lekko spadają - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci IERiGŻ piszą, że ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych...
więcejCukier drożeje, spożycie spada
Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym...
więcejWarzywa drożeją z powodu niższej podaży
W październiku podrożały prawie wszystkie warzywa na krajowym rynku. Zdaniem ekspertów wzrost stawek to efekt niższej podaży. Marchew była najdroższa od... 11 lat! Kilogram cebuli w skupie...
więcejGrudniowe ceny żywności mogą być wyższe 1-2 proc.
Ceny detaliczne żywności w grudniu mogą być o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem, jak przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. We wrześniu br. po wielu miesiącach...
więcejZbiory zbóż szacowane są na 29,1 miliona ton
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje pogorszenie sytuacji na polskim rynku zbóż w sezonie 2015/16. Eksperci szacują, że zbiory ziarna wyniosą 29,1 mln ton ziarna,...
więcejRzepaku będzie mniej. Ceny surowca pójdą w górę
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO) szacuje, że zbiory rzepaku w tym roku wyniosą 2,7-2,8 mln ton. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERIGŻ) ocenia je na...
więcejProducenci malin nie będą mieli kłopotów ze sprzedażą owoców
Rozpoczyna się skup malin. Na razie owoce do przetwórstwa (mrożenia) kupuje jeden zakład, który proponuje dobrą cenę. - Ale na tej podstawie nie można przesądzić, że w tym roku będą...
więcejTruskawkowy sezon dobiega końca. Produkcja jest nieopłacalna
Zbiory truskawek dobiegają końca, a skup owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - mówi Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejGwałtownie spada eksport polskich ziemniaków
Kuleje polski eksport ziemniaków - alarmuje w najnowszym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podają eksperci Instytutu, w pierwszym kwartale 2015 roku polski...
więcejRośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład...
więcejTruskawek nie powinno zabraknąć. Ale plon zależy od pogody
- Zbiory truskawek zapowiadają się dobrze, ale ostateczny plon zależy od pogody - powiedział PAP Janusz Andziak, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki. Produkcja powinna być zbliżona do...
więcejWyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności
Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. - Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić...
więcejWarunki pogodowe nieznacznie ograniczą zbiory zbóż
Trudne warunki pogodowe nieznacznie ograniczą w tym roku zbiory zbóż, które wyniosą 29,6 mln ton wobec 30,1 mln ton rok wcześniej - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejRzepakowe żniwa były udane. Surowiec będzie tańszy?
Zakończyły się rzepakowe żniwa. Zdaniem analityków to był dobry sezon i zbiory są wyższe niż przed rokiem. Ale czy można mówić o klęsce urodzaju? - Zbiory są wyższe niż w 2016 roku....
więcejZbiory rzepaku najbardziej zaawansowane są na południu Polski
W kraju trwa zbiór rzepaku ozimego. Najbardziej zaawansowane są zbiory na południu Polski. Nasiona rzepaku ozimego na ogół spełniają parametry jakościowe - poinformował resort...
więcejKampania cukrownicza powinna przynieść dobre plony
Rozpoczęta kampania cukrownicza powinna przynieść dobre plony buraków - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszych dniach września rozpoczęła się...
więcejZbiory buraków będą udane, a produkcja cukru wysoka
Zbiory buraków w tym roku będą udane, a produkcja cukru będzie wysoka i przekroczy zapotrzebowanie na surowiec - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejZiemniaki będą coraz droższe
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej alarmują, że ziemniaki w tym roku będą znacznie droższe niż w poprzednich latach. W najnowszym raporcie piszą, że z dużym...
więcejSusza spustoszyła uprawy buraka. Będą kłopoty z cukrem
Możemy mieć problemy z cukrem. Susza spustoszyła uprawy buraka cukrowego i jego zbiory mogą być znacznie niższe niż we wcześniejszych latach - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejCukrownie wyprodukowały ponad 2 miliony ton surowca
Kampania cukrownicza 2014/2015 trwała 163 dni i była jedną z najdłuższych. Zakłady wyprodukowały 2046 tys. ton surowca, czyli aż o 641 tys. ton więcej od kwoty produkcyjnej cukru i ponad 16 proc....
więcejOdwrót od polskich ziemniaków
Klienci odwracają się od krajowych ziemniaków wybierając te zagraniczne - alarmuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Słaba jakość znaczącej części...
więcejNawozy będą droższe. Jaka będzie skala podwyżek?
Na początku 2020 roku ceny nawozów będą 7-8 proc. wyższe rok do roku - prognozuje w materiale analitycznym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Ocenia się, że w...
więcejPogłowie świń w Polsce może być najniższe od 40 lat
Pogarszająca się opłacalność chowu trzody chlewnej zapowiada głębszy niż dotychczas oczekiwano spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego w 2016 roku. W ostatnich tygodniach spada opłacalność...
więcejSpadnie pogłowie świń, wieprzowina podrożeje
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w ślad za spadkiem pogłowia świń, które do czerwca 2016 roku może zmniejszyć się o kilka procent, ceny wieprzowiny w drugim...
więcejNadal zwiększa się skup mleka
Skup mleka bije rekordy, a dzięki temu rośnie również produkcja przetworów mlecznych - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. W maju skupiono 981,5...
więcejSpada produkcja przetworów mlecznych
W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podano w raporcie w okresie...
więcejSusza nie zaszkodziła produkcji mleka
Mimo letniej suszy mleczarnie nie narzekały na brak surowca. Rekordowy skup surowca zaowocuje wzrostem produkcji jego wyrobów - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejKwot mlecznych już nie ma. Rolnicy się boją, eksperci uspokajają
Polscy rolnicy mogą skorzystać na zniesieniu kwot mlecznych. Eksperci podkreślają, że koniec ograniczeń może wpłynąć na zwiększenie mocy produkcyjnej, która wciąż nie jest w pełni...
więcejKwoty mleczne przechodzą do historii. Teraz trzeba działać razem
Po zniesieniu limitowania produkcji mleka w UE nastąpi przebudowa sektora mleczarskiego w Polsce - powiedział PAP minister rolnictwa Marek Sawicki. Od 1 kwietnia nie będą już obowiązywały...
więcejProdukcja bydła i trzody się nie opłaca. I szybko lepiej nie będzie
Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 i 2014 r. produkcja trzody chlewnej i bydła mięsnego była nieopłacalna. Z prognoz wynika, że w tym roku też nie będzie...
więcejCeny mleka będą spadać. Odbicie najwcześniej w połowie roku
Duża produkcja mleka na krajowym, europejskim i światowym rynku sprawi, że w pierwszych miesiącach 2015 roku stawki za surowiec będą spadać. Sytuacja może zmienić się dopiero na przełomie trzeciego...
więcejWielki rynek szansą dla producentów drobiu
Rosnący światowy popyt na drób tworzy dobrą koniunkturę na rynku na kilka kolejnych lat. A polscy producenci wygrywają z konkurencją nie tylko ceną, lecz także jakością. - Jeszcze przez parę...
więcejProdukcja oraz eksport drobiu rosną i rosną
Eksport drobiu z Polski w 2019 roku może zwiększyć się o 8 proc. w skali roku - szacują eksperci IERiGŻ. Do wzrostu wywozu przyczyni się utrzymanie przewagi cenowej polskich kurczaków oraz...
więcejDrób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat...
więcejDrób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat
Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Sprzedaż...
więcejBranża drobiarska rozwija się. Jest popyt na mięso za granicą
Analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przewiduje...
więcejJemy coraz więcej drobiu. Bo jest tani
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że w bieżącym roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc. Według IERiGŻ w 2014 roku spadek cen mięsa drobiowego i...
więcejHodowcy koni chcą dopłat. Apelują do ministerstwa rolnictwa
Unijne rozporządzenie nie przewiduje możliwości przyznawania płatności do hodowli koni. - Sektor nie może więc zostać uwzględniony w ramach płatności związanych z produkcją - podkreśla Tadeusz...
więcejCeny żywności nie powinny gwałtownie rosnąć
Rosnący popyt na żywność przełoży się na umiarkowany wzrost cen w II połowie roku - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Rosnący popyt krajowy na...
więcejProducenci czarnej porzeczki mają dostać 600 zł pomocy na hektar
Umożliwienie udzielenia pomocy w wysokości 600 zł na każdy hektar dla rolników uprawiających czarną porzeczkę - w związku ze spadkiem cen jej skupu - zakłada projekt rozporządzenia dotyczący...
więcejPogoda w maju zadecyduje o cenach żywności
Susza związana z bezśnieżną zimą i niedostatecznymi opadami deszczu wiosną zwiastuje słabe zbiory zbóż i wczesnych owoców. Decydujący będzie jednak maj - jeśli wyrówna niedobory...
więcejProducenci żywności korzystają na rosnącej zamożności konsumentów
Polski eksport żywności może w tym roku zwiększyć wartość o ponad 2 mld euro (7 proc.). Sprzyjają temu duży popyt na świecie, konkurencyjne ceny i wysoka jakość. Konsumenci mają też coraz więcej...
więcejMałych gospodarstw coraz szybciej ubywa. Ale wciąż jest ich najwięcej
W Polsce maleje systematycznie liczba gospodarstw do 5 hektarów. Obecnie jest ich 1 mln 400 tysięcy, a jeszcze kilkanaście lat temu 2 miliony. To duży spadek biorąc fakt, że do ziemi są...
więcejEksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa. W nadmiarze może szkodzić
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie...
więcejWielkanoc będzie droższa niż w ubiegłym roku
Wielkanocny koszyk produktów spożywczych może być o 2-3 proc., czyli o niecałe 14 zł, droższy niż w roku ubiegłym - mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejNa koniec roku za żywność zapłacimy więcej niż przed rokiem
W grudniu żywność może być o ok. 4 proc. droższa niż rok wcześniej - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem w październiku stawki mogły...
więcejŻywność drożeje. Przed świętami dostaniemy po kieszeni
W tym roku, w grudniu żywność może być o 4 proc. droższa niż rok wcześniej, głównie z powodu drogich owoców i podwyżek produktów mlecznych - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu...
więcejŻywność będzie droższa niż przed rokiem
Ceny żywności pozostaną czynnikiem inflacjogennym w kolejnych miesiącach - ocenia w miesięcznym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Można przypuszczać, że także w...
więcejStatystyczny Polak może zjeść w tym roku 30,5 kg mięsa drobiowego
Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg -...
więcejRolnictwo potrzebuje coraz więcej pracowników sezonowych
W najbliższych latach zapotrzebowanie na pracowników sezonowych w rolnictwie będzie rosło o 1 proc. rocznie - poinformował Ryszard Zarudzki, wiceminister rolnictwa. Jego zdaniem najbardziej...
więcejNadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego
Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półroczu 2016 roku, drugie półrocze nie będzie już tak dobre - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki...
więcejCeny żywności poszły w górę
W czwartym kwartale będzie niewielki sezonowy wzrost cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2016...
więcejPalimy coraz mniej papierosów
Polacy palą coraz mniej papierosów, przynajmniej tych legalnych. Trend spadkowy spożycia powinien się utrzymać - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W...
więcejPolska importuje coraz więcej ryb
Importujemy coraz więcej ryb - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Według danych Instytutu import ryb i owoców morza oraz ich...
więcejPolskie soki rosną w siłę
Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych w Polsce - wynika z informacji zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według danych Instytutu, w firmach produkcja...
więcejW kolejnych miesiącach ceny żywności będą nadal rosnąć
W II kwartale ceny żywności mogą rosnąć w tempie zbliżonym do tego z I kwartału - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w comiesięcznym raporcie. W pierwszym...
więcejMusimy coraz więcej płacić za ryby i owoce morza
Ceny ryb rosną w pierwszych miesiącach tego roku, a można się spodziewać dalszych wzrostów cen - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. W I...
więcejBezrobocie ukrywa się na wsiach
Oficjalnie bez pracy w sektorze rolnym jest tylko 47,3 tys. osób. To jednak zaledwie 2,4 proc. wszystkich bezrobotnych zapisanych w urzędach pracy. Powodem tych rozbieżności jest ustawa o...
więcejSroga zima odbije się na zbiorach i cenach żywności
Sroga zima, z którą od kilkunastu dni mamy do czynienia nie pozostanie bez wpływu na jakość i wielkość zbiorów. To z kolei będzie miało wpływ na ceny żywności w kolejnych kwartałach. -...
więcejOwoce, warzywa i ich przetwory będą droższe
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że ceny owoców, warzyw i ich przetworów w 2016 r. będą wyższe niż w 2015 r. Najbardziej w górę...
więcejCukier drożeje, a my jemy go coraz mniej
Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym...
więcejŻywność w kolejnych miesiącach będzie nieznacznie drożała
W kolejnych miesiącach należy liczyć się z umiarkowanym wzrostem cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "W październiku ceny detaliczne...
więcejRanking 300, czyli nagrody i gratulacje dla najlepszych rolników
Tylko dzięki poświęceniu i naprawdę ciężkiej pracą można odnieść sukces - przekonywali laureaci 21. edycji Rankingu 300 najlepszych przedsiębiorstw rolnych i rybackich za 2014 rok. Ranking to...
więcejPodatek handlowy nie wpłynie mocno na ceny żywności
Podatek handlowy nie będzie miał "znacznego" wpływu na ceny żywności w 2016 r. - ocenia Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jego zdaniem...
więcejUstawa o ochronie ziemi potrzebna, ale pozostawia wątpliwości
Nowa ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego jest potrzebna; pytanie tylko, czy będzie stymulować proces powstawania większych gospodarstw, czy cementować rozdrobnienie - mówi Bożena...
więcejSusza zagraża połowom ryb słodkowodnych
Susza, jaka miała miejsce w Polsce latem i na początku jesieni negatywnie wpłynęła nie tylko na zbiory, ale również na połowy ryb słodkowodnych - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki...
więcejPolska to kraj... kwitnącej borówki. Na tym można zarobić
Rośnie podaż, rośnie popyt, a głośnego narzekania na ceny nie słychać. To sytuacja niezwykła wśród polskich producentów owoców. - Mamy wysyp plantacji borówek...
więcejNa Bałtyku łowi się coraz więcej ryb
W pierwszym półroczu br. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton i były o 8,7 proc. większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Połowy śledzi wzrosły o 35 proc. do 18,4 tys. ton,...
więcejEkspert zapewnia: mimo suszy nie powinno być drożyzny
Susza nie spowoduje drożyzny i ceny żywności do końca roku mogą zwiększyć się o 2 proc. - uważa Krystyna Świetlik, ekspertka Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Już...
więcejDyskont jak przydomowy ogródek. Taniej kupić niż wyprodukować
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że różnice w cenach podstawowych produktów spożywczych między województwami przekraczają nawet 51 procent! Niższe stawki w...
więcejBędziemy jeść więcej mięsa. Z powodu nadwyżki ceny lecą w dół
Pokaźna nadwyżka mięsa i co za tym idzie jego niskie ceny wywołane brakiem możliwości eksportu na wschód spowodują jego większe spożycie w kraju. Jak podają eksperci Instytutu od...
więcejPolscy producenci żywności liczą się na rynkach
Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a...
więcejŻywność nie będzie drożeć. Producenci mogą mieć problemy
Rolnicy nie mają co liczyć na podwyżki w skupie bowiem w najbliższych miesiącach ceny żywności powinny pozostać stabilne. To dobra wiadomość dla konsumentów, ale problemy mogą mieć...
więcejŚwięta tańsze niż przed rokiem. Żywność potaniała
Na wielkanocne zakupy wydamy o 4 procent mniej niż przed rokiem. W dół poleciały ceny cukru, nowalijek, mięsa, ryb, jaj i nabiału. Podrożał tylko alkohol. - Żywność w okresie świąt...
więcejEksporterzy muszą postawić na jakość produktów
Aby pozyskać nowe rynki zbytu dla polskiej żywności trzeba oferować produkty wysokiej jakości - uważają uczestnicy III Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego. Za priorytet uznano...
więcejSpada produkcja i eksport ryb
W ubiegłym roku przemysł rybny wyprodukował mniej ryb mrożonych i wędzonych łososi, a więcej konserw. Najczęściej przetwarzany był śledź - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejNiskie ceny produktów rolnych zwiększą popyt na żywność
Tanie surowce oraz problemy z eksportem produktów rolno-spożywczych sprawią, że co najmniej w pierwszym półroczu br. żywność nie będzie droga. Zdaniem ekspertów ożywi to krajowy...
więcejW jedności siła. Konkurenci też mogą działać razem
Klastry mogłyby w większym stopniu wspierać eksport produktów rolno-spożywczych. Eksperci uważają, że największe szanse stania się silnymi światowymi klastrami eksportującymi mają te z...
więcejJesteśmy uzależnieni od importu. Ryby znów podrożeją
Polacy wciąż jedzą dwa razy mniej ryb niż średnio spożywa się w Unii. I choć w ubiegłym roku po raz pierwszy od dawna ceny nieco spadły, w tym znowu pójdą w górę. - W Polsce...
więcejWyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności
Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. - Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić...
więcejZnaleźli sposób na karpia bez ości. Dostali nagrodę
Kompleksowy system przetwarzania karpi znalazł się wśród 6. projektów naukowych nagrodzonych w tym roku przez ministra rolnictwa. Opracowana przez naukowców unikalna na światową...
więcejDzięki tanim surowcom ceny żywności nadal będą spadać
Tanieją cukier, owoce, mąka, tłuszcze zwierzęce i ryż. Ze względu na światową nadprodukcję żywności i tanie surowce w najbliższych miesiącach nie należy spodziewać się odwrócenia tego trendu....
więcejCeny jaj spadają w Polsce i w Europie
Ceny jaj w Polsce spadają w ślad za zniżkami w większości państw w Europie - informują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Ceny skupu jaj przeznaczonych do...
więcejEuropa szuka ziemniaków. Ceny biją rekordy
W Europie brakuje ziemniaków, a ich ceny biją rekordy - piszą w najnowszym raporcie eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Na zachodnioeuropejskich rynkach...
więcejSeminarium pt. "Ewolucja rynku piwa w Polsce" w Warszawie 2018
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB zaprasza do udziału w seminarium pt. "Ewolucja rynku piwa w Polsce", które odbędzie się 12 stycznia 2018 roku o godz....
więcejMiędzynarodowa konferencja nt. zrównoważonego rolnictwa i środowiska (III ICSAE) w Warszawie 2016
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Uniwersytet w Selçuk zapraszają 26 – 28 września 2016 roku na...
więcejTylko największe gospodarstwa są w stanie konkurować z zachodnimi
Wydajność polskich gospodarstw rolnych jest ponad dwa razy niższa niż w Niemczech, a średnia powierzchnia upraw ponad pięć razy mniejsza - wynika z raportu IERiGŻ. - Gospodarstwa wyspecjalizowane w...
więcejProducenci wiśni ponownie nie zarobią
To trzeci rok z kolei, w którym producenci wiśni nie zarobią. Cena skupu tych owoców jest jeszcze niższa niż w ubiegłym roku - powiedziała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki...
więcejPolska już nie jest liderem w eksporcie jabłek
Stany Zjednoczone i Włochy wyprzedziły nas na liście największych sprzedawców jabłek na świecie. Przez rosyjskie embargo spadliśmy na trzecie miejsce i trudno będzie wrócić na fotel...
więcejJabłka znacznie droższe niż przed rokiem
Kilogram jabłek w skupie na eksport kosztował średnio w październiku 92 grosze. To aż o 77 proc. więcej niż przed rokiem, ale 4 proc. poniżej stawek z sezonu 2013/14. W krajowym skupie do konsumpcji...
więcejCeny jabłek idą w górę. Producenci mogą odetchnąć?
Według najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, za kilogram jabłek deserowych producent otrzymuje 1,85 zł. - Tylko przez tydzień cena owoców wzrosła...
więcejSawicki: - Sprzedamy nie więcej niż 40 procent jabłek
- Po wprowadzeniu przez Rosję embarga na polskie jabłka musimy szukać nowych rynków zbytu na całym świecie. Nie uda się to od razu - mówi minister rolnictwa. Szacuje, że początkowo...
więcejPrzychody sadowników mogą spaść nawet o połowę
Po wprowadzaniu embarga przez Rosję na import jabłek z Polski sprzedaż zmalała o 23 proc. Najwięcej jabłek kupiła od nas Białoruś - poinformowała PAP Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejJabłka omijają rosyjskie embargo
Polski koncentrat z jabłek szerokim strumieniem wlał się do... Rosji, która zakazała wjazdu świeżych owoców z naszego kraju. - Według danych Eurostatu tylko w październiku i...
więcej