Spadnie pogłowie świń, wieprzowina podrożeje
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w ślad za spadkiem pogłowia świń, które do czerwca 2016 roku może zmniejszyć się o kilka procent, ceny wieprzowiny w drugim półroczu 2016 roku wzrosną.
"Ocenia się, że w związku z możliwym wzrostem cen zbóż i pasz po tegorocznych, mniejszych zbiorach i ewentualnym zawężeniem relacji cen trzody do cen zbóż i pasz, pogłowie trzody może w najlepszym wypadku wynieść w grudniu 2015 r. około 11 mln sztuk. Oznaczałoby to ok. 2-proc. spadek w stosunku do grudnia 2014 r." - napisano w raporcie.
"Jeśli w następnych miesiącach sytuacja ulegnie pogorszeniu to w czerwcu 2016 r. należy liczyć się z kilkuprocentowym zmniejszeniem liczebności pogłowia. Głębokość spadku będzie zależała od skali wzrostu cen trzody i zbóż w nadchodzących miesiącach" - dodali eksperci.
Eksporterzy wieprzowiny mają finansowe problemy
Instytut ocenia, że w ślad za spadkiem pogłowia, rosnąć będą ceny mięsa wieprzowego. "W 2016 r., a zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Liczyć się bowiem trzeba ze spadkiem produkcji wieprzowiny w UE. Co prawda w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej wzrost o ok. 0,5 proc., czyli o 115 tys. ton. Wydaje się jednak, że ze względu na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany" - czytamy w dokumencie.
Eksperci Instytutu przewidują, że ceny detaliczne żywności w grudniu mogą być o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem. IERiGŻ ocenia, że w najbliższym czasie rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej mogą pogorszyć się ze względu na makroekonomiczne uwarunkowania oraz sytuację na rynkach światowych.
"Niskie ceny surowców (głównie energetycznych) oraz presja podaży na rynku światowym będą hamować wzrost cen zbóż oraz mleka na rynku krajowym, mimo sezonowego spadku podaży. Na rynku żywca liczyć się należy z sezonowym spadkiem cen skupu trzody chlewnej i drobiu, czego nie zrównoważą możliwe podwyżki cen bydła" - napisano na koniec.