Truskawkowy sezon dobiega końca. Produkcja jest nieopłacalna
Zbiory truskawek dobiegają końca, a skup owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - mówi Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Najdłużej truskawki będą skupowane na północy kraju. Zakłady przetwórcze płacą do tej pory za te odszypułkowane przeznaczone do mrożenia owoce średnio 2,72 zł za kg. W ubiegłym roku średnia cena skupu w tym czasie była na poziomie 2,68 zł, a w całym sezonie wyniosła 2,5 zł/kg.
Mniej płacono w tym roku za truskawki przeznaczone na koncentrat. Przetwórcy oferowali za nie średnio 1,64 zł za kg (w ubiegłym roku 1,5 zł/kg), ale skup ich już się zakończył.
Podaż truskawek mniejsza niż przed rokiem
- Oznacza to, że ceny skupu, choć są minimalnie wyższe, to nadal produkcja tych owoców jest nieopłacalna - oceniła Nosecka. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiIGŻ) koszt wyprodukowania (łącznie ze zbiorem) kilograma truskawek waha się w granicach 2,7-2,8 zł za kg.
Opłacalna stawka była jeszcze w 2013 r., gdy średnio za truskawki rolnicy dostawali 3 zł za kg, a dobry zarobek mieli w 2012 r. - 4,6 zł/kg, ale wówczas zbiory tych owoców wyniosły tylko 150 tys. ton.
Trudno jest jeszcze oszacować tegoroczne zbiory truskawek, według plantatorów są one nieco niższe niż w ub. roku, gdy zebrano 197 tys. ton. W tym roku sezon truskawkowy jest dłuższy niż w poprzednich latach, bo coraz więcej truskawek sadzonych jest w tunelach lub przykrywanych włókniną na polach, co przyspiesza ich dojrzewanie.
Pierwsze krajowe truskawki w sprzedaży hurtowej pojawiły się już w drugiej dekadzie maja.
W sprzedaży detalicznej na rynku warszawskim truskawki można było kupić w cenie 3-8 zł za kg w zależności od jakości i gatunku. Średnio było to jednak 4-5 zł za kg. Na rynku hurtowym w Broniszach K. Warszawy truskawki są sprzedawane obecnie za 3-6 zł za kg.