Ceny mleka będą spadać. Odbicie najwcześniej w połowie roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Biznes Newseria, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-01-2015,10:45 Aktualizacja: 19-01-2015,12:04
A A A
Duża produkcja mleka na krajowym, europejskim i światowym rynku sprawi, że w pierwszych miesiącach 2015 roku stawki za surowiec będą spadać. Sytuacja może zmienić się dopiero na przełomie trzeciego i czwartego kwartału.
 
Produkcja mleka w Polsce w 2014 roku wzrosła o blisko 2 proc. w porównaniu z 2013 rokiem i wyniosła 12,8 mln ton - wynika z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego na które powołuje się Agencja Informacyjna Newseria Biznes.  
 
Z kolei przewidywany przez GUS wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej wyniósł w ubiegłym roku 1,6 proc., a w 2015 roku zwiększy się o kolejne 1,5 proc. Natomiast według FAO produkcja mleka na świecie wzrosła o 2,4 proc. do 792 mln ton. 
 
Nadprodukcja surowca sprawia, że od początku 2014 roku ceny mleka w skupie ciągle spadają - od stycznia do października ub.r aż 20 proc. 
 
Obecnie za litr mleka w skupie producenci otrzymują nieco ponad 1,2 zł. Polscy wytwórcy dodatkowo zaczynają odczuwać negatywne skutki rosyjskiego embarga na produkty mleczne.
 
- W przypadku rynku mleka ok. 9-10 proc. eksportu szło do Rosji, więc znaczenie tego rynku było dosyć duże - mówi Newserii Marta Skrzypczyk, koordynator zespołu analiz sektora rolno-spożywczego w Banku BGŻ.
 
Obowiązujące od sierpnia 2014 roku rosyjskie embargo uderzyło przede wszystkim w producentów serów, a to właśnie ten produkt w poprzednich latach stanowił ponad 70 proc. całego eksportu branży mleczarskiej do Rosji.
 
- Ważnymi rynkami dla producentów serów są Unia Europejska, Rosja i USA. Oczywiście Stany Zjednoczone to dosyć obiecujący rynek, ale tam trudno zaistnieć, zwłaszcza konkurując z serami z Francji czy Holandii - wyjaśnia analityk BGŻ.
 
W 2013 r. Polska wysłała do Rosji produkty mleczne o wartości prawie 141,4 mln euro, co stanowiło 8,4 proc. wartości całego naszego eksportu w tej branży. Po zamknięciu rynku rosyjskiego nowych odbiorców swoich produktów musieli poszukać także producenci mleka, masła, śmietany oraz jogurtów, serków i twarożków.
 
- Pojawiają się nowe rynki zbytu, więcej wysyłamy przede wszystkim do krajów Afryki Północnej, możliwy jest cały czas rozwój eksportu do Chin i Azji Południowo-Wschodniej - wyjaśnia Skrzypczyk.
 
Dodaje jednak, że rynek rosyjski trudno będzie zastąpić innymi. - Dla przetwórców pewnie ten rok, przynajmniej jego pierwsza połowa, może być nadal trudna - kończy Skrzypczyk.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA