Ceny jabłek idą w górę. Producenci mogą odetchnąć?
Według najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, za kilogram jabłek deserowych producent otrzymuje 1,85 zł.
- Tylko przez tydzień cena owoców wzrosła prawie o ćwierć złotego. Popyt na jabłka stale rośnie - zauważa Paweł Kreciński z Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa w rozmowie z Informacyjną Agencją Radiową.
Dzięki wycofaniu części owoców z krajowego rynku oraz zawieranie umów z nowymi eksporterami z chłodni i magazynów znikają ubiegłoroczne zapasy. A producenci ostrożnie obecnie uzupełniają rezerwy. - Widzą stale rosnącą cenę i wstrzymują się ze sprzedażą. To ryzyko, ale może się opłacić - dodaje Kreciński.
- Kontrahentów zagranicznych wabiła dotąd wysoka jakość po niskiej cenie. Podwyżki powodują, że w myśleniu branży musi dojść do zmian - przekonuje natomiast Mirosław Maliszewski, szef Związku Sadowników RP.
Tłumaczy, że wygrywanie ceną jest najmniej korzystnym sposobem na podpisanie umowy. Przy wyrównujących się stawkach, należy dążyć do wykreowania marki polskiego jabłka i konsolidować się. - Długofalowo skorzysta na tym każdy uczestnik handlowego łańcucha, bez względu na wahające się ceny - przekonuje w rozmowie z portalem polskieradio.pl
Polska rocznie produkuje około 3,5 miliona ton jabłek.