Jemy coraz więcej drobiu. Bo jest tani
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że w bieżącym roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc.
Według IERiGŻ w 2014 roku spadek cen mięsa drobiowego i poprawa sytuacji dochodowej ludności sprawiły, że wzrósł popytu na drób, a szczególnie droższe jego asortymenty. W 2014 roku konsumpcja tego gatunku mięsa na jednego mieszkańca była o 6,4 procent większa niż przed rokiem.
Jak wyliczyli eksperci Instytutu w 2015 roku ceny drobiu były niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W relacji sierpień do sierpnia drób potaniał w detalu o 4,8 proc.
Przewidują oni, że w 2015 roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc., a w 2016 roku pójdzie w górę o kolejne 1,7 proc. przy już spadkowej tendencji w konsumpcji wieprzowiny.