Jemy coraz więcej drobiu. Bo jest tani

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-11-2015,11:45 Aktualizacja: 02-11-2015,12:19
A A A

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że w bieżącym roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc.

Według IERiGŻ w 2014 roku spadek cen mięsa drobiowego i poprawa sytuacji dochodowej ludności sprawiły, że wzrósł popytu na drób, a szczególnie droższe jego asortymenty. W 2014 roku konsumpcja tego gatunku mięsa na jednego mieszkańca była o 6,4 procent większa niż przed rokiem.

Jak wyliczyli eksperci Instytutu w 2015 roku ceny drobiu były niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W relacji sierpień do sierpnia drób potaniał w detalu o 4,8 proc.

Przewidują oni, że w 2015 roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc., a w 2016 roku pójdzie w górę o kolejne 1,7 proc. przy już spadkowej tendencji w konsumpcji wieprzowiny.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA