Hossa na rynku cukru. Ceny mocno poszły w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-03-2017,11:45 Aktualizacja: 26-03-2017,14:45
A A A

Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w 2016 roku w górę, a takiej cukrowej hossy na rynku nie było od kilku lat - przekonują zgodnie analitycy.

- 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym świecie i osiągnęły najwyższe poziomy od czterech lat - mówi Jakub Olipra z Credit Agricole w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dodaje, że miniony sezon był bardzo korzystny dla polskich rolników uprawiających buraki cukrowe, ale także dla cukrowni.

Kazimierz Kobza, Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego, produkcja buraka cukrowego

Plantatorzy nie zarabiają więcej, choć cukier drożeje

Z powodu spadku ubiegłorocznej produkcji w listopadzie i grudniu ceny cukru na światowych rynkach poszły w górę o około 10 procent. Nie przekłada się to jednak na poprawę sytuacji producentów buraka cukrowego. - Plantatorzy dostają...

- Koniunktura na rynku krajowym i światowym jest bardzo dobra, ceny są w związku z tym wysokie. Branża cukrownicza wygeneruje dość spore zyski, co już widać po pierwszych wynikach za trzy kwartały ubiegłego roku. W tej chwili sytuacja w branży jest więc bardzo dobra - podkreśla ekspert.
 
Od 30 września 2017 r. rynek cukru będzie wolny. Zlikwidowane zostaną kwoty cukrowe, które dotychczas obowiązywały w krajach Unii Europejskiej.

- Będą duże zmiany w regulacji rynku cukru. System zostanie mocno zliberalizowany, ponieważ limity produkcyjne zostają zniesione - podobnie jak minimalna cena skupu buraków cukrowych. To spowoduje inne rozłożenie sił konkurencji, zarówno jeśli chodzi o relacje pomiędzy plantatorami a przemysłem cukrowniczym, jak również pomiędzy samymi producentami surowca - wyjaśnia na koniec gość Jedynki.

źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia

 

Poleć
Udostępnij