Hossa na rynku cukru. Ceny mocno poszły w górę
Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w 2016 roku w górę, a takiej cukrowej hossy na rynku nie było od kilku lat - przekonują zgodnie analitycy.
- 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym świecie i osiągnęły najwyższe poziomy od czterech lat - mówi Jakub Olipra z Credit Agricole w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dodaje, że miniony sezon był bardzo korzystny dla polskich rolników uprawiających buraki cukrowe, ale także dla cukrowni.
Plantatorzy nie zarabiają więcej, choć cukier drożeje
- Koniunktura na rynku krajowym i światowym jest bardzo dobra, ceny są w związku z tym wysokie. Branża cukrownicza wygeneruje dość spore zyski, co już widać po pierwszych wynikach za trzy kwartały ubiegłego roku. W tej chwili sytuacja w branży jest więc bardzo dobra - podkreśla ekspert.
Od 30 września 2017 r. rynek cukru będzie wolny. Zlikwidowane zostaną kwoty cukrowe, które dotychczas obowiązywały w krajach Unii Europejskiej.
- Będą duże zmiany w regulacji rynku cukru. System zostanie mocno zliberalizowany, ponieważ limity produkcyjne zostają zniesione - podobnie jak minimalna cena skupu buraków cukrowych. To spowoduje inne rozłożenie sił konkurencji, zarówno jeśli chodzi o relacje pomiędzy plantatorami a przemysłem cukrowniczym, jak również pomiędzy samymi producentami surowca - wyjaśnia na koniec gość Jedynki.
źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś