Warzywa drożeją z powodu niższej podaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-11-2015,8:50 Aktualizacja: 20-11-2015,9:36
A A A

W październiku podrożały prawie wszystkie warzywa na krajowym rynku. Zdaniem ekspertów wzrost stawek to efekt niższej podaży. Marchew była najdroższa od... 11 lat!

Kilogram cebuli w skupie kosztował w minionym miesiącu 93 grosze, czyli aż o 94 proc. więcej niż przed rokiem, ale 26 proc. poniżej stawek sprzed dwóch sezonów - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Eksperci przypominają jednak, że że sezon 2013/2014 był rekordowym pod względem cen tego warzywa.

Najbardziej przez rok podrożała jednak kapusta biała, za którą w październiku trzeba było zapłacić blisko 4 razy więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. O 42 proc. podrożały buraki czerwone, zaś aż o 111 proc. w górę poszły ceny marchwi. Kilogram tego warzywa kosztował 1,14 zł, czyli najwięcej od 2004 r.

Poleć
Udostępnij