Na wielkanocne zakupy wydamy o 4 procent mniej niż przed rokiem. W dół poleciały ceny cukru, nowalijek, mięsa, ryb, jaj i nabiału. Podrożał tylko alkohol.
Na wielkanocne zakupy wydamy o 4 procent mniej niż przed rokiem. W dół poleciały ceny cukru, nowalijek, mięsa, ryb, jaj i nabiału. Podrożał tylko alkohol.
- Żywność w okresie świąt wielkanocnych jest tańsza niż w ubiegłym roku. Szacujemy, że stawki spadły o około 4 proc. Podrożał tylko alkohol - średnio o 5 procent - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Dodaje, że popularne wczesną wiosną młode warzywa, czyli nowalijki, w większości potaniały o ponad 10 proc. Mniej zapłacimy również za wypieki, bowiem o kilka procent są niższe stawki za mąkę, a aż o jedną trzecią za cukier. Mniej pieniędzy niż o tej porze w 2014 roku wydamy ponadto na jaja, nabiał, ryby oraz mięso.
Na ceny żywności na święta wpływa utrzymująca się w kraju od połowy ubiegłego roku deflacja, a na to wszystko nakładają się promocje sieci handlowych, które do samego końca gorączki zakupów będą próbowały zwiększyć wolumen sprzedaży. Prof. Kowalski nie wyklucza jednak, że w ostatnich godzinach ceny mogą nieco wzrosnąć.
- Być może handlowcy uznają, że konsumenci są pod przymusem i nieco podniosą ceny. Trudno mi sobie jednak wyobrazić, żeby to mógł być znaczący wzrost, jeżeli w ogóle będzie - kończy dyrektor IERiGŻ.