Zdaniem ekspertów z IERiGŻ, mimo mniejszych zbiorów w 2015 r. produkcja przetworów owocowych w sezonie 2015/16 zwiększyć się może, w relacji do sezonu poprzedniego, o 15 tys. ton do 1,08 mln ton.
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że ceny owoców, warzyw i ich przetworów w 2016 r. będą wyższe niż w 2015 r. Najbardziej w górę pójdą stawki za jabłka i kapustę.
"Ceny skupu niemal wszystkich owoców były w 2015 r. wyższe niż w roku poprzednim, a najbardziej wzrosły ceny malin i śliwek. W sezonie 2015/16 ceny skupu jabłek deserowych będą wyższe niż w sezonie poprzednim o 20 proc., a jabłek
kierowanych do przetwórstwa wzrosną niemal dwukrotnie. Wyższe po tegorocznych zbiorach były ceny skupu niemal wszystkich warzyw (głównie kapustnych). Przeciętne ceny detaliczne owoców, warzyw oraz ich przetworów będą wyższe niż w sezonie 2014/15, a najbardziej wzrosną ceny jabłek i kapusty" - napisano w prognozie IERiGŻ.
Chociaż z roku na rok statystycznie zjadamy coraz więcej owoców, to nasze wyniki w porównaniu z innymi krajami UE nie są oszałamiające. Szczególnie dobitnie widać to na przykładzie bananów, których konsumpcja w...
Instytut prognozuje, że w wyniku wzrostu cen spadnie konsumpcja większości produktów ogrodnictwa.
Zdaniem ekspertów z IERiGŻ, mimo mniejszych zbiorów w 2015 r. produkcja przetworów owocowych w sezonie 2015/16 zwiększyć
się może, w relacji do sezonu poprzedniego, o 15 tys. ton do 1,08 mln ton. Produkcja przetworów warzywnych mniejszy się z 1,20 do 1,14 mln ton.
Produkcja owoców w Polsce w 2015 r. według danych GUS wyniosła 4,0 mln ton, wobec 4,2 mln ton w poprzednim roku.