Produkcja oraz eksport drobiu rosną i rosną
Eksport drobiu z Polski w 2019 roku może zwiększyć się o 8 proc. w skali roku - szacują eksperci IERiGŻ. Do wzrostu wywozu przyczyni się utrzymanie przewagi cenowej polskich kurczaków oraz dynamiczny rozwój eksportu na rynki poza unijne.
Według GUS, w kraju w okresie od stycznia do września (w zakładach przemysłu drobiarskiego zatrudniających ponad 50 pracowników) wyprodukowano łącznie 2 mln 44 tys. ton mięsa drobiowego. To o ponad 2 proc. więcej niż przed rokiem.
Polska europejskim liderem w dostawach drobiu do RPA
Jednocześnie w tym okresie odnotowano rok do roku bardzo duży (9 proc.) wzrost wylęgów kurcząt. Biorąc pod uwagę duży wzrost wylęgów kurcząt przeznaczonych do tuczu oraz utrzymujący się popyt eksportowy, analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przewidują, że produkcja drobiu w 2019 r. w stosunku do 2018 r. może wzrosnąć o 5-6 proc.
Od stycznia do sierpnia z Polski wyeksportowano 1 mln 145 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych (+11 proc. r/r). Z tej ilości na rynku UE krajowi przedsiębiorcy sprzedali 860 tys. ton (+6 proc.), ale do krajów poza unijnych wywieziono 286 tys. ton (+27 proc.).
Podstawowym rynkiem zbytu polskich kurczaków i innego drobiu są kraje UE. Głównym odbiorcą są Niemcy (15 proc. udział - 141 tys. ton), Holandia (9 proc. - 80 tys. ton), Wielka Brytania (8 proc. - 76 tys. ton) oraz Francja (6 proc. - 60 tys. ton).
Rekordowa wielkość wylęgów piskląt brojlerów kurzych
Poza krajami Wspólnoty mięso drobiowe było sprzedawane m.in. na Ukrainie, do RPA i Hongkongu. Szczególnie duży wzrost eksportu odnotowano w wywozie do RPA (z 2 tys. ton do 36 tys. ton).
W pierwszym półroczu 2020 r. eksport drobiu będzie rozwijał się w tempie 6 proc. Czynnikiem ograniczającym dynamikę wzrostu wywozu na rynek unijny w 2020 r. może być rosnąca konkurencja cenowa ze strony producentów brazylijskich i ukraińskich oraz prawdopodobne opuszczenie Unii przez Wielką Brytanię.
W dłuższej perspektywie na rozwój polskiej sprzedaży na rynki krajów trzecich pozytywnie wpłynie zwiększenie liczby firm mających prawo do eksportu na chiński rynek.
Na rynku krajowym w pierwszym kwartale 2019 r. tempo wzrostu wywozu przewyższało dynamikę wzrostu produkcji, co wpływało stymulująco na wzrost cen skupu kurcząt brojlerów.
Według danych MRiRW ceny skupu kurcząt brojlerów 14-20 października wyniosły średnio 3,29 zł/kg wobec 3,49 zł/kg na początku sierpnia (-6 proc.). KOWR przewiduje, że do końca 2019 r. utrzyma się niewielka sezonowa obniżka cen skupu kurcząt brojlerów.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych