Nadal zwiększa się skup mleka
Skup mleka bije rekordy, a dzięki temu rośnie również produkcja przetworów mlecznych - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.
W maju skupiono 981,5 mln litrów mleka, tj. o 4,2 proc. więcej niż w kwietniu i o 1,7 proc. więcej niż przed rokiem.
Mleko bez GMO receptą na przetrwanie?
W efekcie zwiększającego się skupu mleka rośnie produkcja przetworów mlecznych, przede wszystkim trwałych.
W pierwszych czterech miesiącach, w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., produkcja chudego mleka w proszku wzrosła o 18 proc., a pełnego proszku mlecznego o 14 proc., mimo znacznie mniejszego eksportu i niskich cen transakcyjnych.
Wyraźnie wzrosła też produkcja masła i tłuszczów mlecznych (o 17 proc.), mleka płynnego przetworzonego (o 10 proc.) oraz serów dojrzewających (o 9 proc.).