Więcej zarobimy na eksporcie produktów rolno-spożywczych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-05-2017,8:25 Aktualizacja: 24-05-2017,7:53
A A A

Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8 mld euro wobec 7,1 mld euro w 2016 roku.

"Przewiduje się, że wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych w 2017 r. mogą osiągnąć około 25,3 mld euro i być o blisko 5 proc. większe niż w 2016 r. Wydatki na import mogą się zwiększyć o niespełna 2 proc. do 17,3 mld euro" - informuje IERiGŻ w raporcie.

żywność, informacje o żywności, fake news, Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności

Coraz trudniej walczy się z fake newsami dotyczącymi żywności

Fałszywe informacje, czyli tzw. fake newsy, pojawiają się w przestrzeni publicznej w jednej chwili i szybko rozprzestrzeniają się. Konsumenci dowiadują się nagle, że produkty, które spożywali dotychczas bez negatywnych skutków są......

Zdaniem ekspertów instytutu, w 2017 r. najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi wydaje się być stagnacja gospodarcza w strefie euro, w tym szczególnie w Niemczech, co przekłada się na niską dynamikę popytu wewnętrznego.

W związku z tym zmaleje popyt importowy na tych rynkach. Eksport będą utrudniały też rosyjskie embargo oraz ograniczenia wprowadzone w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń w Polsce.

Na krajowym rynku trzody chlewnej sytuacja nadal będzie trudna, co wynika z rosnącej produkcji i ograniczeń w eksporcie. Skutkować to będzie spadkiem cen na rynkach unijnych. Handel drobiem i wołowiną zapowiadają się korzystnie, ale ograniczony popyt na rynkach docelowych (głównie w UE) będzie utrudniał eksport, podobnie jak nieco mniejsza produkcja wołowiny w kraju.

Do końca 2017 r. może nastąpić stabilizacja krajowej waluty na poziomie około 4,2-4,3 zł za euro, a dolar może kosztować 4-4,1 zł. Taki kurs złotego nadal będzie podtrzymywał konkurencyjność cenową polskich produktów zarówno na rynku UE jak i na pozaeuropejskich rynkach - uważa IERiGŻ.

żywność ekologiczna, produkty ekologiczne, certyfikacja produktów ekologicznych, żywność eko, Agnieszka Szpaderska

Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. W tym roku jego wartość ma przekroczyć miliard złotych, a w ostatniej dekadzie liczba producentów wytwarzających jedzenie bez udziału środków chemicznych wzrosła o 576 proc. - W Polsce...

W ocenie ekspertów, nieznacznie wzrośnie dynamika eksportu produktów zwierzęcych i w większym stopniu - produktów roślinnych. Spośród produktów zwierzęcych zwiększy się przede wszystkim wartość wywozu przetworów mleczarskich, ryb i przetworów rybnych, mięsa i podrobów, przetworów mięsnych.

W górę pójdzie eksport większości produktów roślinnych, w tym najbardziej rzepaku, świeżych owoców i warzyw, ziemniaków i przetworów ziemniaczanych, przetworów zbożowych, cukru i wyrobów cukierniczych, alkoholi oraz wód i napojów. Zmaleje eksport olejów i śruty, kawy, herbaty i kakao.

Niewiele zmaleje dynamika importu produktów zwierzęcych, a przywóz produktów roślinnych może być minimalnie mniejszy. Wzrośnie import produktów mleczarskich, żywych zwierząt, przetworów mięsnych oraz ryb i przetworów rybnych, a zmaleje mięsa i podrobów.

Wśród produktów roślinnych, eksperci przewidują duży spadek importu nasion oleistych, olejów, ziemniaków, cukru i przetworów owocowych zrównoważy wzrost przywozu pozostałych towarów w tym szczególnie zbóż, śrut, wód i napojów.

pinkas jarosław, żywność, bezpieczeństwo żywności, Państwowa Inspekcjai Bezpieczeństwa Żywności, kontrola żywności

Pinkas będzie tworzył inspekcje bezpieczeństwa żywności

Jarosław Pinkas został powołany na pełnomocnika rządu do spraw utworzenia jednolitej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - poinformował resort rolnictwa. W imieniu premier Beaty Szydło akt powołania na stanowisko pełnomocnika...

W 2016 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych zwiększyła się o 1,2 proc. do rekordowych 24,18 mld euro, a importu wzrósł o 6,2 proc. do 17,06 mld euro. W rezultacie nadwyżka zmalała do 7,12 mld euro wobec 7,82 mld euro w 2015 r.

IERiGŻ ocenia, że w ubiegłym roku w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi zarysowały się niekorzystne tendencje. Znacznie zmalała dynamika eksportu, a importu pozostała bez zmian. Po raz pierwszy od wielu lat, import sektora żywnościowego rósł szybciej niż eksport.

Na taką sytuację miały wpływ m.in. mniejsze nadwyżki po słabszych zbiorach w 2015 r. oraz stagnacja gospodarcza w strefie euro. Eksport osłabiły też restrykcje administracyjne (zakaz eksportu na rynek rosyjski i ograniczenia wprowadzone w związku z ASF). Ponadto na wyniki handlu wpłynęło osłabienie złotego względem euro i dolara USA.
 

Poleć
Udostępnij