Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 91 pasujących wyników.
Borówka hitem eksportowym. Jesteśmy europejskim potentatem
Polska jest siódmym producentem borówek na świecie - poinformowała we wtorek Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki. Jest to nasz drugi - po jabłkach - owoc...
więcejNa truskawkach w tym roku będzie można zarobić
Wszystko wskazuje na to, że kapryśna pogoda wywinduje w tym roku ceny truskawek do poziomów, z którymi nie mieliśmy do czynienia od lat. Dla producentów to okazja, aby zarobić...
więcejBrokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie...
więcejNagroda AgroBioTop za technologię wytwarzania biopaliw z odpadów
W Warszawie wręczono prestiżową nagrodę naukową AgroBioTop, przyznawaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Laureatem został dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel z Instytutu...
więcejBiałko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej...
więcejPolskie ziemniaki mają moc
Naturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne - takie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty? Urszula Somow,...
więcejZbożowy zawrót głowy, czyli starożytne odmiany przeżywają renesans
Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na...
więcejKasza to samo zdrowie. W naszym menu powinna być każdego dnia
Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie - badania przeprowadzone w ramach kampanii "Lubię kaszę" pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę....
więcejKupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie
Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. - Niedobory tych składników zwiększają...
więcejOlej rzepakowy jest zdrowy i tani
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Europie, a ze względu na swoje walory odżywcze i wszechstronność zastosowań jest wykorzystywany przez ludzi na całym...
więcejEuropejska prasa rozpisuje się o wynikach pracy naukowców z SGGW
Międzynarodowy zespół naukowców opublikował w "British Journal of Nutrition" nowe badania, które wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i...
więcejWarto jeść kaszę. To źródło magnezu, cynku i żelaza
Trwa ogólnopolska kampania "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", która ma przekonać Polki i Polaków do tego, że warto jeść kaszę częściej i...
więcejPolacy popełniają mnóstwo błędów żywieniowych
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Carrefour Polska uruchomili projekt "ABC Zdrowego Żywienia" skierowany do dzieci...
więcejPSL chce zatrzymać czas. Jest projekt ciekawej ustawy
Polskie Stronnictwo Ludowe zgłosiło w Sejmie projekt ustawy, który znosi podział czasu na letni i zimowy. Przez cały rok obowiązywałby obecny czas letni - poinformował w czwartek w Rzeszowie...
więcejPrezydent podpisał nowelizację dot. ubezpieczenia zdrowotnego rolników
Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy, która zapewni funkcjonowania systemu powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego rolników po 31 grudnia 2016 r. Nowelizacja przewiduje...
więcejSenat nie zmienił nowelizacji ubezpieczenia zdrowotnego rolników
Zapewnienie funkcjonowania systemu powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego rolników po 31 grudnia 2016 r. - to główny cel nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej...
więcejUbezpieczenie zdrowotne rolników na dotychczasowych zasadach
Zapewnienie funkcjonowania systemu powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego rolników po 31 grudnia - to główny cel nowelizacji przyjętej w piątek przez Sejm. Przewiduje ona także zmianę...
więcejUbezpieczenie zdrowotne rolników zostanie utrzymane
Rząd opowiedział się za utrzymaniem ubezpieczenia zdrowotnego rolników po 1 stycznia 2017 r. - wynika z komunikatu Centrum Informacyjnego Rządu. Projekt zawiera też zmianę zasad powoływania...
więcejWarzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie...
więcejNa rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej - przekonują dietetycy. Z roku na rok areał...
więcejMrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Już niebawem rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na...
więcejDzieci rzadko sięgają po warzywa. Tracą na tym polscy producenci
Nasze dzieci zbyt rzadko sięgają po owoce i warzywa - tak twierdzi aż 65 proc. nauczycieli z przedszkoli i szkół podstawowych, którzy wzięli udział w...
więcejDzieci pijące tłuste mleko są zdrowsze
Tłuste mleko jest lepsze od chudego - tak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w USA i Kanadzie – czytamy na stronie internetowej Polskiej Federacji Hodowców Bydła i...
więcejMleko jest szkodliwe dla zdrowia?
Całkowicie nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka - twierdzi Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowcy przestrzegają, że wszelkie informacje podważające potrzebę spożywania nabiału...
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcejZdrowie krów tematem konferencji dla producentów i hodowców
Żywienie krów w okresie okołoporodowym, rola lekarza weterynarii w prowadzeniu stada, paratuberkuloza jako jedna z najpoważniejszych chorób bydła mlecznego oraz światowe i europejskie...
więcejPodczas świąt zjedliśmy miliony jaj. Wyjdzie nam to na zdrowie?
Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową, fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw, ponieważ nie ma drugiego takiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski...
więcejOstrzeżenie przed groźnymi bakteriami w jajach spożywczych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach spożywczych o kodzie identyfikacyjnym: 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie...
więcejWieprzowina i drób są zdrowe. Oto, dlaczego warto jeść mięso
Związek Polskie Mięso rozpoczął kampanię informacyjną nt. walorów mięsa drobiowego i wieprzowego. Projekt ma popularyzować najnowsza wiedzę na ten temat, a także prezentować fakty i obalać...
więcejŻółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą
Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?...
więcejJemy prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO
Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zalecają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), komentujący ostatni raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, działającej w strukturach...
więcejMinister zapewnia: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ
Pieniądze z opłaty cukrowej trafią do Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczone na skutki chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, a także na onkologię -...
więcejMinister tłumaczy, dlaczego opłata cukrowa jest niezbędna
Wprowadzenie opłaty cukrowej jest potrzebne, bo w otyłości dzieci dogonimy Zachód szybciej niż w czymkolwiek innym - wskazał w środę minister zdrowia Łukasz Szumowski. Zaznaczył, że także...
więcejKolejna odsłona "ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego"
Stworzenie aktualnego profilu zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z występowania istotnych chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych oraz skażeń żywności...
więcejTyle przeciętnie żyją ludzie na wsi, a tyle w mieście
W 2019 r. przeciętne trwanie życia mężczyzn w Polsce wyniosło 74,1 lat, a kobiet 81,8 lat. W porównaniu z 2018 r. trwanie życia wydłużyło się odpowiednio o 0,3 i 0,1 roku, a biorąc pod uwagę...
więcejGroźna choroba. Sanepid apeluje o higienę przy pracach polowych
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed groźną chorobą, o której nadal wie stosunkowo niewiele osób - bąblowicą. Apeluje, by zachowywać zasady higieny podczas i po...
więcejListeria i gronkowce w popularnym serze. Towar wycofano ze sklepów
W serze korycińskim producenta "Zarzeccy" o numerze partii 30.06.2020 wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności...
więcejDlaczego warto jeść miód?
Coraz więcej samorządów w kraju decyduje się na zakładanie pasiek. Pszczoły pojawiają się w mniejszych i większych miastach. Wspólnym mianownikiem jest chęć wspierania...
więcejKOWR ostrzega przed grzywną w wysokości 30 tys. złotych
Jeśli odbywasz kwarantannę w domu, czyli jesteś zdrowy, ale miałeś kontakt z osobą chorą lub właśnie wróciłeś z zagranicy - bezwzględnie stosuj się do odpowiednich zaleceń przez 14 dni -...
więcejCoraz dłuższe fale upałów staną się powszechne. To wymaga pilnego działania
Gwałtowne zjawiska pogodowe, w tym ekstremalne upały, utrudniają życie nie tylko na wsi. W 41 miastach Polski mieszkańcy są narażeni na większe ryzyko występowania chorób układu krążenia czy...
więcejPolscy naukowcy wyprodukowali suszony miód
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt jest w formie proszku...
więcejFarmaceutyki zostają w wodach. Także weterynaryjne
Problem zanieczyszczenia wód w Polsce farmaceutykami, w tym antybiotykami, jest jak najbardziej realny. Jako źródła eksperci wskazują zarówno ludzi, jak i zwierzęta hodowlane....
więcejSmog w środku lata. Zanieczyszczone powietrze dokucza w upalne dni
Wprawdzie latem nie ma zanieczyszczeń emitowanych przez ogrzewanie, ale problemem pozostaje transport i samochody niespełniające norm. - Walka ze smogiem konieczna jest nie tylko...
więcejUwaga na bąblowicę. Ta groźna choroba może nawet zabić
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed groźną chorobą - bąblowicą. Specjaliści podkreślają, że latem dochodzi do największej ilości zachorowań. Trudno ją zdiagnozować, a jest bardzo...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Podwyżki cen mogą pogorszyć sytuację
Rozpoczyna się trzecia edycja kampanii promocyjnej "Warzywa i owoce - na szczęście”. Jej celem jest zachęcenie do ich spożycia oraz podkreślenie korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i...
więcejZbyt duże stężenie tych substancji jest niebezpieczne dla rolników
"To niepożądany element w pracy rolnika, z którym należy walczyć, a przynajmniej ograniczyć jego obecność do minimum" - pisze o pyłach Kasa Rolniczego...
więcejHałas jest naprawdę groźny. Nie lekceważ zagrożenia
Nadmierny hałas jest ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i życia człowieka - ostrzegają specjaliści i apelują, aby podczas żniw, które właśnie się rozpoczynają, wyposażyć się w odpowiednie...
więcejSpołeczeństwo szybko się starzeje. Problem dotyczy także rolników
#MetrykaMnieNieTyka - to hasło tegorocznej edycji badania opinii Barometr Bayer, zrealizowanego na zlecenie firmy Bayer. To ósma edycja projektu, którego celem jest diagnozowanie...
więcejHałas to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia
Zanieczyszczenie hałasem to drugie, zaraz po smogu największe zagrożenie środowiskowe dla zdrowia i życia człowieka. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) problemy ze zdrowiem i złym...
więcejW 2050 roku trzeba będzie wyżywić ponad 10 mld ludzi
Produkowana w Polsce żywność musi być coraz lepszej jakości, bo jak przekonują eksperci - jesteśmy tym, co jemy, a największe szanse eksportowe mają te państwa, które produkują nie tylko w...
więcejKwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego....
więcejWłaśnie te owoce i warzywa Polacy lubią najbardziej
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Biorąc...
więcejNie wspieramy rolników. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców
Ponad połowa z nas uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc....
więcejDzieci muszą jeść więcej owoców i warzyw
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podsumował realizację Programu dla szkół w roku szkolnym 2017/2018. Dzieci spożyły ponad 162 mln porcji warzywnych oraz prawie 144 mln porcji mlecznych....
więcejKleszczy coraz więcej. Co szósty jest nosicielem groźnego wirusa
Od 20 lat systematycznie rośnie liczba zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu (KZM). Nosicielem groźnego wirusa może być już nawet co szósty kleszcz, a te coraz częściej pojawiają...
więcejZioła to skarb, o którym zapominamy
Zioła są stałym elementem diety ludzkości od pokoleń. Dawniej wierzono w rozmaite przesądy związane z ich występowaniem i działaniem, a dziś każdy z nich może zostać potwierdzony lub obalony dzięki...
więcejCukier to biała śmierć? Wcale nie jest tak, jak się o tym mówi
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia...
więcejPolacy chętnie sięgają po owoce. Niestety, coraz częściej z importu
Już co czwarty Polak martwi się możliwością zachorowania z powodu skażenia produktów żywnościowych i napojów (dla porównania odsetek ten w Europie jest niższy i wynosi 20 proc.)...
więcejEuropejskie Targi Produktów Regionalnych to kapitalna promocja
Ponad stu wystawców z różnych krajów Europy prezentuje tradycyjnie wytwarzaną żywność podczas 8. Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Wydarzenie...
więcejRekordowe temperatury. Sprawdź, jak radzić sobie z falą upałów
Przekraczające miejscami nawet 38 stopni Celsjusza w cieniu temperatury to nie tylko wielka niedogodność, ale przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Instytut...
więcejBezpłatne badania mogą pomóc w wykryciu poważnej choroby
W województwie kujawsko-pomorskim trwają badania w ramach tegorocznej edycji przygotowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego programu wykrywania zakażeń...
więcejDlaczego warto jeść miód? Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Niespełna dwa tygodnie temu w Toruniu odbyło się miodobranie w pasiece zlokalizowanej na dachu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Gmach w centrum 200-tysięcznego miasta...
więcejPolacy unikają ważnych badań. To zagrożenie dla zdrowia
Morfologia, czyli badanie ogólne krwi, powinno być wykonywane profilaktycznie co 2-3 lata. Niestety, wielu Polaków to lekceważy. Zdecydowanie najgorzej pod tym względem jest na wsi,...
więcejUwaga! Kleszcze atakują ze zdwojoną siłą
Dosyć łagodna zima spowodowała, że w całej Polsce mamy do czynienia z prawdziwą inwazją kleszczy, które zagrażają nie tylko zwierzętom, ale przede wszystkim ludziom. Najtrudniejsza sytuacja...
więcejRehabilitacja dla dzieci rolników. Można składać wnioski
Jak co roku w okresie wakacyjnym KRUS organizuje w swoich ośrodkach turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników. Teraz rodzice mogą składać wnioski o skierowanie pociech na taki prozdrowotny...
więcejKupujemy w ciemno. Większość z nas nie czyta etykiet
Zaledwie 3 na 10 konsumentów czyta etykiety na artykułach spożywczych. Najczęściej sprawdzamy tylko termin przydatności do spożycia, a na pozostałe informacje nie zwracamy uwagi. Zgodnie z...
więcejNarodowe Centrum Edukacji Żywieniowej już działa
Nowo powstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków - poinformowano na konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia. Prof. Mirosław...
więcejPowstanie nowy ośrodek rehabilitacyjny dla rolników
W Supraślu k. Białegostoku powstanie ośrodek rehabilitacyjny dla rolników - poinformował prezes KRUS Adam Sekściński. Będzie to pierwszy tego typu ośrodek w północno-wschodniej Polsce....
więcejJedzenie gęsiny bardzo korzystne dla naszego organizmu
Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych - ocenili naukowcy z Uniwersytetu...
więcejBoimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków
Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych...
więcejPijemy za mało wody. To negatywnie odbija się na naszym zdrowiu
Co roku 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. To dobry moment, aby przypomnieć, jak ważna jest dla naszego organizmu. Z badań agencji badawczej PBS wynika, iż Polacy piją coraz mniej...
więcejNie ma czym oddychać, ale urzędnicy i tak uspokajają
W ostatnim czasie wyjątkowo dużo mówi się na temat smogu i złej jakości powietrza w wielu polskich miastach. Ministerstwo Środowiska uspokaja i podkreśla, że powietrze, którym...
więcejJabłka i banany. Właśnie te owoce Polacy kupują najczęściej
Chociaż z roku na rok statystycznie zjadamy coraz więcej owoców, to nasze wyniki w porównaniu z innymi krajami UE nie są oszałamiające. Szczególnie dobitnie widać to na...
więcejMiasta przyjazne środowisku. Znamy zwycięzców konkursu
Bieruń, Nakło nad Notecią i Poznań - właśnie te miasta zwyciężyły w tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu Ministerstwa Środowiska "Zielone miasta". Do udziału w...
więcejZdrowy jak karp. Ryby z Polski nie mają sobie równych
Minęło 800 lat od założenia w Polsce pierwszych stawów hodowlanych. Odłów w podkrakowskim Tyńcu został z tej okazji wzbogacony o historyczną stylizacje oraz transport żywej ryby w...
więcejRolnicy trochę ostrożniejsi. Wypadków mniej
Do placówek terenowych i oddziałów regionalnych Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zgłoszono w I półroczu tego roku 10 053 wypadki, o 725 (7,2 proc.) mniej niż w tym...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Nie dbamy o zdrowie i gospodarkę
Jeżeli statystyczny Polak jadłby tyle owoców i warzyw, co statystyczny Fin, Holender czy Norweg, to polscy producenci mieliby zapewniony zbyt produktów, a my bylibyśmy znacznie...
więcejAzbest jest i będzie problemem na wsi. I to jeszcze przez wiele lat
Podsumowano program oczyszczania kraju z azbestu w latach 2009-2014. Co w tym czasie udało się zrobić? Na zadania edukacyjno-informacyjne wydano 4,13 mln zł, a do dopiero początek, bo program potrwa...
więcejBędzie obowiązkowy system kodowanych kolorem oznakowań żywności?
Unijne zgromadzenie przedstawicieli samorządów lokalnych i regionalnych wyraża obawy o brak wiarygodnych informacji dla uczniów i innych konsumentów i sugeruje, jak naprawić tę...
więcejProtestują przeciwko podwójnym standardom żywności
Rumunia wezwała w środę władze Unii Europejskiej do przeciwdziałania podwójnym standardom, jakie stosują firmy spożywcze sprzedające różnej jakości produkty pod tą samą marką w krajach...
więcejŚmiertelnie groźny koronawirus zagraża każdemu, także rolnikom
Zarażonych koronawirusem jest już niemal 100 tys. osób. SARS-CoV-2 odkryto w blisko 90 krajach, ostatnio w RPA. Epidemia ta została przez Światową Organizację Zdrowia określona...
więcejSuszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Wyniki najnowszych badań zwracają uwagę na korzystne efekty działania suszonych śliwek dla kobiet w okresie pomenopauzalnym. Osteoporoza jest rosnącym problemem zdrowotnym. W oparciu o kryteria...
więcejNaukowcy: śliwki suszone to samo zdrowie. Dobrze wpływają na kości
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy w Montrealu wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych....
więcejSoja nabiera coraz większego znaczenia na całym świecie
Produkty sojowe od dawna nie są już tylko domeną kuchni azjatyckiej. Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną, stały się one jednym z popularniejszych produktów, wokół...
więcejPrehistoryczne rolnictwo rozkwitło dzięki kobietom o mocnych kościach
Praca na roli i mielenie ziarna nadawały kościom prehistorycznych kobiet wytrzymałość większą niż u elity dzisiejszych wioślarek - wynika z badań, o których informuje pismo "Science...
więcejW Polsce ruszają żniwa konopne
Rozpoczęły się żniwa kwiatostanów konopi siewnych (przemysłowych). Powstaną z nich herbatki i ekstrakty zawierające cenne, wspomagające nasze zdrowie kannabinoidy, m.in. CDB. Na...
więcejOdkrywamy tajemnice odmian truskawek
Truskawki to najpopularniejsze owoce, których z roku na rok je się coraz więcej, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Owoce? Okazuje się, że nie. Z punktu widzenia botaniki truskawka nie...
więcejZbieranie truskawek może być groźne dla zdrowia
Porażeniem nerwu strzałkowego może zakończyć się nieumiejętne zbieranie truskawek. Sezon na te owoce właśnie się rozpoczął, a lekarze apelują o rozwagę - zarówno do zbieraczy, jak i...
więcejEkspert: za mało owoców i warzyw w polskiej diecie
Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej...
więcejJedna szklanka mleka codziennie to samo zdrowie
Mleko to prawdziwy skarb, którego nie doceniamy na co dzień. Dietetycy i lekarze zwracają uwagę, że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie. Specjaliści podkreślają, że...
więcejOsoby nietolerujące laktozy nie mogą spożywać produktów mlecznych?
W ramach seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz" zorganizowanego w dniach 21-22 kwietnia przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli...
więcej