Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej - przekonują dietetycy.
Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo.
Brokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
- Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek - mówi Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła.
Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.
Kalafiory i brokuły dla przemysłu − bez tajemnic
Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie.
Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości.