Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
15-06-2016,12:15 Aktualizacja: 15-06-2016,12:18
A A A

Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej - przekonują dietetycy.

Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo.

brokuły, warzywa, zdrowie, dieta, uprawa, brokuł, Stowarzyszenie Promocji Brokułów

Brokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów

Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie 300 g/osobę. W celu podnoszenia konsumpcji tego...
Polski brokuł cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych konsumentów. Na chwilę obecną roczne spożycie to około 300 g/osobę, jednakże obserwowana jest tendencja wzrostowa. To warzywo uprawiane na polskich polach zdobywa również coraz więcej miłośników zagranicą, szczególnie z krajów Europy Zachodniej.

- Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek - mówi Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.

Kalafiory i brokuły dla przemysłu − bez tajemnic

Kalafiory i brokuły dla przemysłu − bez tajemnic

Firma Syngenta organizuje II Konferencję na temat uprawy kalafiora oraz brokułu. Spotkanie odbędzie się w Hotelu Antoni w Tomaszowie Lubelskim we wtorek, 10 lutego 2015 r. W Europie produkcja kalafiorów dla przemysłu mrożonek koncentruje się...
Brokuły mają bogate walory odżywcze, są źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Zaledwie 200 g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Magnez zawarty w brokułach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś sulforafan wspomaga organizm w walce z nowotworami oraz korzystnie wpływa na oczy neutralizując szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.

Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie.

Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości.

Poleć
Udostępnij