Olej rzepakowy jest zdrowy i tani

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-04-2016,9:50 Aktualizacja: 27-04-2016,9:53
A A A

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Europie, a ze względu na swoje walory odżywcze i wszechstronność zastosowań jest wykorzystywany przez ludzi na całym świecie.

Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, jak wiele dobrego płynie z jego stosowania, dlatego wystartowała nowa kampania informacyjna. Jej autorzy podają 10 argumentów, które mają przekonać konsumentów do kupowania oleju rzepakowego.

    1. Idealny do potraw na ciepło

Olej rzepakowy jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach - przydatność tłuszczów do smażenia często ocenia się na podstawie temperatury dymienia. Im temperatura wyższa, tym tłuszcz bardziej przydatny do smażenia.

olej rzepakowy, produkcja rzepaku, produkcja oleju rzepakowego

W Polsce rośnie produkcja oleju rzepakowego

Przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób stałej załogi w pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 roku wytworzyły ok. 1044 tys. ton surowego oleju rzepakowego. To o 5 proc. więcej niż rok wcześniej.   O ile w pierwszym...
Olej rzepakowy ma tę temperaturę bardzo wysoką - wynosi aż 242°C i jest wyższa od temperatury dymienia choćby oleju słonecznikowego, sojowego  czy oliwy z oliwek. Olej rzepakowy ma też dobre właściwości wypiekowe i z powodzeniem zastąpi masło czy margarynę w ciastach.

    2. Doskonały do dań na zimno

Oprócz  wykorzystania oleju do potraw przygotowywanych na ciepło, olej rzepakowy jest też dobrym składnikiem dań na zimno - sałatek, sosów czy surówek. Rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego nie wpłynie negatywnie na smak potraw, a wręcz przeciwnie - podkreśli ich naturalny aromat. Ponadto, olej rzepakowy świetnie nadaje się do przygotowania gęstych sosów czy majonezu! Dzieje się tak dlatego, że bardzo łatwo się emulguje podczas ubijania czy ucierania (szczególnie w środowisku kwaśnym i w obecności jaja kurzego jako emulgatora).

    3. Dłuższa świeżość

Oleje dostępne na rynku mają różną wrażliwość na bodźce takie jak światło, temperatura i powietrze. Większość z nich bardzo szybko traci świeżość, dlatego trzeba szczególnie zwracać uwagę na sposób ich przechowywania. Olej rzepakowy, dzięki bardzo dobrej stabilności oksydacyjnej, dłużej utrzymuje świeżość. Dzieje się tak m.in. dzięki naturalnie zawartym w nim przeciwutleniaczom, np. wit. E. Wystarczy przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu.

    4. Optymalny profil kwasów tłuszczowych

Olej rzepakowy zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych.

oleje roślinne, oil wordl, ceny olejów

Oleje roślinne są najtańsze od ponad 6 lat

Opracowany przez FAO indeks cen olejów wyniósł w lipcu zaledwie niespełna 148 punktów. To aż o 31 pkt. mniej niż przed rokiem i najniższy wynik od lipca 2009 roku. Duży wpływ na stawki olejów roślinnych wywierają niskie...
Co więcej, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów nienasyconych Omega-6 i Omega-3, które występują w nim w idealnej proporcji 2:1.

    5. Wartościowy dla dzieci

Kolejną zaletą oleju rzepakowego jest fakt, że może być spożywany już od najmłodszych lat - olej rzepakowy może być włączany do diety dzieci już od 6. miesiąca życia. Tłuszcze, oprócz energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów, dostarczają również wielu składników odżywczych. Zawarte w oleju rzepakowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ALA z rodziny Omega-3 oraz LA z rodziny Omega-6 są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.

    6. Niższa kaloryczność

Często wydaje się, że smażenie na oleju zwiększa kaloryczność dań. Olej rzepakowy odznacza się mniejszą o 5-10 proc., w porównaniu z innymi tłuszczami, kalorycznością! Dlaczego? To proste. Olej rzepakowy łatwiej odsącza się z produktu po usmażeniu.

    7. Cenny dla osób walczących z cholesterolem

Zawarte w oleju rzepakowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ALA (grupa Omega-3) oraz LA (grupa Omega-6) przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występuje przy dziennym spożywaniu 2 g w przypadku kwasu  ALA oraz 10 g w przypadku kwasu LA).

olej rzepakowy, produkcja rzepaku, produkcja oleju rzepakowego

Polska sprzedaje więcej oleju rzepakowego

W pierwszej połowie 2015 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły ok. 653 tys. ton surowego oleju rzepakowego. To o 20 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Ministerstwo rolnictwa podaje, że od stycznia...
Wystarczą jedynie 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by całkowicie pokryć zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas ALA.

    8. Oliwa północy

Olej rzepakowy jest nazywany "oliwą północy", ponieważ tak jak jego śródziemnomorska koleżanka zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia kwasów Omega-9 czyli kwasu oleinowego!

    9. Różnorodność

Do wyboru mamy oleje rafinowane, tłoczone na zimno i smakowe. Czosnek, bazylia, papryka chilli, pomidory - to tylko przykładowe składniki, o które wzbogacany jest olej rzepakowy. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele olejów smakowych, które urozmaicą nawet najprostsze dania i nadadzą im nowy wymiar. Takie oleje można również z powodzeniem wyczarować w zaciszu własnej kuchni i sięgać po te smaki, które najbardziej lubimy.


    10. Dostępny i tani

Olej rzepakowy możemy znaleźć niemal w każdym sklepie. Mimo swoich właściwości i niewątpliwych zalet, dostępny jest w przystępnej cenie co sprawia, że może znaleźć się w każdej kuchni!

Poleć
Udostępnij