Jemy za mało owoców i warzyw. Podwyżki cen mogą pogorszyć sytuację
Rozpoczyna się trzecia edycja kampanii promocyjnej "Warzywa i owoce - na szczęście”. Jej celem jest zachęcenie do ich spożycia oraz podkreślenie korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną - poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Według lekarzy, dietetyków i naukowców, warzywa i owoce powinny być spożywane przynajmniej pięć razy dziennie.
Polska papryka, cukinia i bakłażany podbijają zagraniczne rynki
Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie - 500 g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego.
- Najbardziej wartościowe są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze - wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą - tłumaczy Piskała-Topczewska.
Powstał portal, dzięki któremu można zbierać z pola dla siebie owoce lub warzywa
Tegoroczna edycja kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście" będzie miała przede wszystkim charakter kulinarny. Pierwsza część kampanii koncentrowała się na budowaniu świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną i socjologiczną.
Druga miała pokazać, jak wcielać w życie zalecenia dietetyków poprzez zmianę nawyków żywieniowych.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna "Warzywa i owoce - na szczęście" sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania potrwa do końca stycznia 2020 r.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz Facebooku.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś