Nie wspieramy rolników. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców
Ponad połowa z nas uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc. respondentów, a po owoce - tylko 14 proc. z nich.
Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!".
Polacy wciąż nie mają dostatecznej wiedzy na temat znaczenia warzyw i owoców w codziennej diecie oraz ich wpływu na nasze zdrowie i ogólny dobrostan. Nadal też, jak pokazują wyniki sondażu, za mało się ruszają.
Poprawa parametrów jakościowych warzyw korzeniowych
I choć respondenci nieco częściej wymieniali uprawianie sportu bądź ćwiczeń, tylko 1/5 z nich uznaje je za element zdrowego stylu życia. W praktyce sytuacja wygląda znacznie gorzej - uprawia sport lub ćwiczy wyłącznie 15 proc. osób, a jedynie dla 12 proc. ankietowanych aktywności te są sposobem na odczuwanie szczęścia i zadowolenie z życia.
Tymczasem aktywność fizyczna znajduje się na pierwszej pozycji w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Według jego ekspertów codzienny ruch oraz spożywanie zalecanych produktów spożywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach, w tym kilku porcji warzyw i owoców dziennie, są kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Dzieci muszą jeść więcej owoców i warzyw
- W pierwszej edycji kampanii staraliśmy się przekazać wiedzę i budować wśród Polaków świadomość dotyczącą wpływu warzyw i owoców na nasze zdrowie i dobry nastrój. Zainicjowaliśmy też dyskusję na temat szczęścia - co je determinuje, co oddziałuje na nasz dobrostan - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii, która jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
- Teraz chcemy przejść do realnego działania i dlatego w tym roku do wsparcia kampanii zaprosiliśmy ekspertów w swoich dziedzinach: dietetyka sportowego, trenera personalnego i psychologa sportu. Pokażą oni, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz dobrego samopoczucia i motywacji do uprawiania sportu. Wprowadziliśmy również element rywalizacji, który z pewnością stanie się dodatkowym czynnikiem aktywizującym - dodaje Falba-Gałkowska.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś