Dlaczego warto jeść miód?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: umwkp, (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-07-2020,17:05 Aktualizacja: 17-07-2020,19:02
A A A

Coraz więcej samorządów w kraju decyduje się na zakładanie pasiek. Pszczoły pojawiają się w mniejszych i większych miastach. Wspólnym mianownikiem jest chęć wspierania bioróżnorodności, a także pozyskiwanie świetnej jakości miodu, który jest doskonałą promocją.

Pasieka na dachu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu działa z powodzeniem kolejny rok. Jak czują się pszczoły żyjące w 200-tysięcznym mieście?

- Pszczoły przyzwyczają się do warunków, które narzuca im człowiek. Najtrudniejszy etap, kiedy w związku z tą nietypową lokalizacją musiały nabrać pewnych nowych nawyków, mamy szczęśliwie za sobą - mówi Tadeusz Duss, prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Toruniu, inicjator stworzenia pierwszej w regionie miejskiej pasieki.

Polski Związek Pszczelarski, dopłaty za zapylanie roślin, Robert Kamieniarz, Zbigniew Wach

Pszczelarze piszą do rządu. Liczą na dopłaty za zapylanie roślin

Pszczelarze ponoszą spore nakłady finansowe na utrzymanie pszczół w środowisku i oczekują rekompensat. Polski Związek Pszczelarski wystąpił właśnie z wnioskiem do rządu o dopłaty za zapylanie roślin. Dopłaty są popularne w innych krajach,...

- Teraz bez problemów wznoszą się z ładunkiem nektaru czy pyłku na wysokość trzeciego piętra. Te umiejętności przekazywane są kolejnym pokoleniom. Możemy powiedzieć, że teraz są to rodziny o szczególnych umiejętnościach radzenia sobie w takiej sytuacji - dodaje pszczelarz.

Czy miejski miód to właściwy kierunek myślenia o pszczelarstwie, czy chwilowa moda?

- Nie można rozpatrywać kwestii miejskiego pszczelarstwa wyłącznie przez pryzmat miodu. Pszczoła miodna odgrywa bardzo ważna rolę w ekosystemie, podtrzymując bioróżnorodność środowiska. Szacuje się, że w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78 procent wszystkich gatunków. Wobec tego nawet gdyby pszczoły nie dostarczały żadnych produktów i tak warto by je było utrzymywać - właśnie ze względu na zapylanie. Aż jedna trzecia produktów spożywanych przez człowieka jest zależna, bezpośrednio lub pośrednio, od zapylania przez owady. Pszczoła miodna ma znaczący udział w tym procesie, szacowany na 96 procent. Miód można importować nawet z odległych kontynentów, zapylania importować się nie da - zauważa Tadeusz Duss.

otrute pszczoły, pszczelarstwo, pasieka, gmina Dźwierzuty, powiat szczycieński

Wytruł pszczoły kosmetykiem do samochodu

45-letni mieszkaniec gminy Dźwierzuty (pow. szczycieński, woj. warmińsko-mazurskie) usłyszał zarzut wytrucia 16 rodzin pszczelich przez wpuszczenie do uli środka do nabłyszczania kokpitu samochodowego. Nad ranem 9 lipca właściciel pasieki zauważył...

- Utrzymując na dobrym poziomie populacje tego owada nie tylko popieramy polskie pszczelarstwo, ale przede wszystkim gwarantujemy dalsze istnienie wielu gatunków roślin, dbając jednocześnie o równowagę w  miejskim środowisku! W środowisku, którego częścią sami jesteśmy, o czym zbyt często zapominamy - zaznacza.

Dlaczego warto jeść miód?

- Wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi miód jest jednym z najcenniejszych produktów pszczelich wykorzystywanych przez człowieka. Starożytni Grecy spożywali go dużo uważając, że zapewni im siłę, zdrowie i długowieczność. Wiemy, że działa pozytywnie na układ immunologiczny człowieka, wpływając na odporność organizmu, podnosząc siły obronne wobec czynników chorobotwórczych i niektórych toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska - wyjaśnia prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Toruniu.

- Miód ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia, wpływa korzystnie na układ oddechowy. Może zachować swe właściwości przez długi czas pod warunkiem, że będzie przechowywany w szczelnych opakowaniach szklanych, w suchych i czystych, pozbawionych silnych zapachów miejscach o wilgotności 65-75 procent - dodaje.

Poleć
Udostępnij