Jemy za mało owoców i warzyw. Nie dbamy o zdrowie i gospodarkę
Jeżeli statystyczny Polak jadłby tyle owoców i warzyw, co statystyczny Fin, Holender czy Norweg, to polscy producenci mieliby zapewniony zbyt produktów, a my bylibyśmy znacznie zdrowsi.
Potwierdzają to naukowcy, którzy podkreślają, że polska dieta ciągle jest zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co gorsza, systematycznie spada spożycie owoców i warzyw oraz ich przetworów na rzecz niezdrowego jedzenia.
Winne szybkie tempo życia
Dlaczego tak jest? - Przyczyn tego zjawiska jest wiele. Szybkie tempo życia, a przy tym łatwa dostępność, relatywnie niska cena i atrakcyjna reklama skłaniają do sięgania po produkty wysoko przetworzone. Dzieje się tak wbrew ostrzeżeniom ekspertów przed szkodliwością obecnych często w ich składzie konserwantów, polepszaczy smaku i barwników - mówi psycholog dr n. hum. Justyna Korzeniewska.
- Nawet osoby zmotywowane do dbania o swoje zdrowie częściej sposobów na to poszukują w drogich suplementach diety i wyszukanych formach rekreacji niż w tradycyjnym jabłku, marchewce, soku, surówce - dodaje.
W jej ocenie, wiąże się to również z faktem, że przygotowanie owoców i warzyw do spożycia wymaga poświęcenia na tę czynność czasu. - Konieczność mycia i obierania wydaje się uciążliwa wobec zdjęcia foliowego opakowania z batonika lub otwarcia paczki chrupek , bakalii, różnych przekąsek czy nawet kupionej kanapki - zaznacza Korzeniewska.
Obserwowane aktualnie nieprawidłowe nawyki żywieniowe dorosłych, to efekt niewłaściwego wprowadzania do diety warzyw i owoców na etapie ich dzieciństwa.
- W konsekwencji będąc osobami, które słabo korzystają z walorów smakowych i zdrowotnych warzyw i owoców nie potrafią własnych dzieci do tego ciekawego doświadczenia smakowego odpowiednio zachęcić - podkreśla dr n. hum. Justyna Korzeniewska.
Od lat kupujemy coraz mniej
Okazuje się, że w latach 2002-2013 spożycie owoców i przetworów w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw, grzybów i przetworów z 5,4 do 4,8 kg. Pięć porcji warzyw i owoców spożywa się na co dzień tylko co w trzecim gospodarstwie domowym.
[WIDEO] dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
W 2009 roku przeciętny Polak spożył 1,1 litra soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 roku już tylko 0,95 litra. Rocznie każdy z nas spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie. Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - ok. 30 litrów.
Taka sytuacja nie tylko bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również gospodarkę. Polska to jeden z największych producentów owoców, warzyw i ich przetworów w Unii Europejskiej.
Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga okazało się, że trudno zagospodarować ogromne ilości świetnej jakości produktów. Gdyby wewnętrzny popyt był większy, bez problemów udałoby się ustabilizować rynek i uchronić tysiące producentów przed stratami.
- Niepokojący spadek krajowego spożycia owoców i warzyw zmusza wielu rolników do ograniczenia lub wygaszania produkcji, a to uderza w naszą gospodarkę - potwierdza dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie.
Dalsza część artykułu na kolejnej stronie