Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały.
Jednym z warzyw, które sprzyja fit są brokuły. - Sezon na brokuły w Polsce trwa w najlepsze. To najlepszy moment, aby te zdrowe i smaczne warzywa zagościły w naszej diecie. Tym bardziej, że posiadają one niezwykłe właściwości i wysoką jakość - przekonują eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.
Mrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Pozytywnie wpływają także na nasz wzrok. "Zielony kalafior" jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości przy niskiej kaloryczności. Spożycie brokułów i odrobina silnej woli zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Sprzedaż owoców i warzyw z ogródków bez opłat. Sąd postanowił
Dobre na muskuły
Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
Brokuły uważane są za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała. Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol - hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.
Warzywo obfitości
Brokuł jest bogaty nie tylko w odżywcze składniki i minerały. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku.
Na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Brokuły mogą być użyte do przygotowania zup, dań głównych, sałatek, a także ze względu na swój intensywnie zielony kolor i ładny kształt różyczek - do dekoracji.
Zielone koktajle mocy
Ostatnio bardzo popularne stały się zielone koktajle. Są one nie tylko modne, promowane przez gwiazdy fitnessu, ale przede wszystkim zdrowe. Brokuły mogą stanowić doskonały dodatek do tych zdrowych i orzeźwiających napojów.
Boimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków
Choć na dobrą sprawę do zielonego smoothie z brokułem możemy dodać czego dusza zapragnie.
Koktajl z mlekiem migdałowym
- 5-6 różyczek surowego brokuła
- 1 średniej wielkości banan
- 1 jabłko
-150 ml mleka migdałowego
Koktajl orzeźwiający
- 5-6 różyczek surowego brokuła
-1 owoc kiwi
- 1 pomarańcza
- 200 ml jogurtu naturalnego lub wody
Warzywny koktajl odkwaszający
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6 różyczek brokuła
- 1 ogórek
- 3-4 listki świeżej mięty
- 200 ml wody
Aby przygotować pyszny koktajl wystarczy mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu.