Na truskawkach w tym roku będzie można zarobić
Wszystko wskazuje na to, że kapryśna pogoda wywinduje w tym roku ceny truskawek do poziomów, z którymi nie mieliśmy do czynienia od lat. Dla producentów to okazja, aby zarobić więcej, niż planowali.
Jednak czy konsumenci będą skłonni płacić znacznie więcej? Specjaliści przyznają, że ze zbytem nie powinno być problemu, bo truskawka to jeden z ulubionych owoców kupowanych w sezonie letnim.
Gdy tylko w sklepach i na targowiskach pojawiają się truskawki, od razu sięgamy po sprawdzone przepisy: jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków.
Pierwsze polskie truskawki o połowę droższe niż rok temu
Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej, że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę, a ponadto są niskokaloryczne - mogą się nimi delektować również osoby na diecie.
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów tych owoców zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza - witamina C ułatwia jego wchłanianie.
Mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Truskawki można jeść w każdych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (40) - ich spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (35kcal/100g), dlatego osoby na diecie odchudzającej również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.
Sezon na truskawki nie jest długi, dlatego warto go wykorzystać. - Szukajmy nowych połączeń smakowych - zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia". - Chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz niesamowity łosoś z truskawkami to najciekawsze propozycje - dodaje.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś