Kupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie
Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.
- Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II - ostrzega Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.
- Aby to zmienić, konieczna jest edukacja od najmłodszych lat. Nawyki nabyte w dzieciństwie zaprocentują w dorosłym życiu - zaznacza specjalista.
Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Widać to także na przykładzie najmłodszych. 1/3 dzieci w Polsce w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw. Zalecenia żywieniowe WHO dotyczące spożycia 400 gram dziennie warzyw spełnia zaledwie 6-24 proc. dzieci europejskich.
Niepokojący jest również fakt, że aż 46 proc. polskich matek dzieci w wieku 3-12 lat w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety. - Tymczasem warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu - tłumaczy Sieńczewski.
Soki i nektary są dobrze oznakowane. Konsument wie, co pije
Dla tych, którzy nie wiedzą jak zapewnić sobie i swojej rodzinie odpowiednią dzienną porcję warzyw i owoców eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii mają kilka wskazówek:
- Podawaj warzywa do każdego posiłku.
- Stawiaj na różnorodność. Wybieraj różne warzywa i owoce, możesz kierować się kolorem, im więcej kolorów w ciągu dnia tym lepiej.
- Pomiędzy głównymi posiłkami zamiast słodkich lub słonych przekąsek wybieraj suszone warzywa i owoce.
- Nie poddawaj się, jeżeli za pierwszym razem Tobie lub dziecku nie zasmakuje jakieś warzywo. Próbujcie je regularnie. Badania pokazują, że aby przyzwyczaić się do jakiegoś smaku, musimy spróbować go nawet 7 razy.
- Dawaj przykład i sam również często sięgaj po warzywa i owoce, pokaż, że ich jedzenie może sprawić wiele frajdy. Możecie wspólnie przyrządzić kolorowe sałatki, przekąski i kanapki.