MRiRW: chów klatkowy kur bezpieczniejszy dla drobiu
Klatkowy chów kur jest bezpieczniejszy dla ptaków i daje większe możliwości uzyskania tańszych jaj, bez ryzyka związanego z przenoszonymi m.in. przez dzikie ptactwo chorobami wirusowymi drobiu.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyjaśnia, że ewentualne braki jaj w sklepach mogą być efektem działań sieci handlowych, które ze swej oferty wycofały jaja z chowu klatkowego.
"Niestety, pozyskiwanie bezpiecznej żywności w cenie akceptowalnej przez konsumentów, które staje się jedynie realizacją ideologicznych haseł, niesie ze sobą zawirowania, których obecnie jesteśmy świadkami w wielu państwach świata" czytamy w komunikacie MRiRW.
Wielkość produkcji jaj w Polsce

Grypa ptaków. Aż 12 ognisk choroby. Gdzie zaatakował wirus?
Polska od lat jest eksporterem jaj konsumpcyjnych. Do zagranicznego odbiorcy trafia ok. 40% krajowej produkcji.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w 2024 r. Polska wyeksportowała 238,6 tys. ton jaj o wartości 471,9 mln euro, co oznacza wzrost o 7,5% w stosunku do 2023 r.
Zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, w Polsce wielkość produkcji jaj konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550-560 tys. ton rocznie.
Wzrost cen jaj
Tradycyjnie już wzrastające ogniska grypy ptaków i okresy przedświąteczne mają wpływ na wyższe ceny jaj. Dotyczy to całego rynku Unii Europejskiej.
Według danych Komisji Europejskiej na przełomie lutego i marca tego roku średnia cena jaj w zakładach pakowania była o 13,1% wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Wzrost liczby kur odnotowany przez Główny Urząd Statystyczny (GUS) na początku tego roku pokazuje, że branża zareagowała zarówno na zwiększony popyt, jak i na konieczność odbudowy stad kur niosek.

Rezygnacja ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego powodem kryzysu
Informacje o ewentualnych brakach dotyczyć mogą jaj z wolnego wybiegu i ten problem może narastać.
Chów klatkowy rozwiązaniem
Po raz kolejny należy zwrócić uwagę, że klatkowych chów kur został wprowadzony jako rozwiązanie poważnych problemów z chorobami dziesiątkującymi stada w przeszłości.
Grypa ptaków jest chorobą obecną w Polsce przez cały rok i stanowi dla kur pozostających poza kurnikami śmiertelne zagrożenie.
Z tego właśnie powodu w kolejnych hrabstwach Wielkiej Brytanii wprowadzane są nakazy zamykania kur w kurnikach, a w jednym ze stanów USA władze zezwoliły na powrót do chowu klatkowego.
Jest to forma hodowli bezpieczniejsza dla ptaków i dająca większe możliwości uzyskania tańszych jaj, bez ryzyka związanego z przenoszonymi m.in. przez dzikie ptactwo i gryzonie wirusów chorób wyniszczających całe stada drobiu.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków