Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
27-06-2018,10:30 Aktualizacja: 27-06-2018,10:41
A A A

Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Umiejętność zrzucenia nadprogramowych kilogramów i utrzymanie zdrowej wagi były centralnymi punktami badania zrealizowanego przez naukowców z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Kolorado we współpracy z DuPont Nutrition & Health.

soja, SolarCorn, uprawa soi, szkolenie z zakresu uprawy soi i doboru odmian

Wszyscy chcą białka pochodzenia sojowego bez GMO

21 lutego firma SolarCorn zaprosiła swoich klientów na spotkanie szkoleniowe do Cycowa (powiat łęczycki, woj. lubelskie). Głównym tematem była soja, której uprawa staje się coraz popularniejsza na Lubelszczyźnie. - Szkolenie z...
Badanie opublikowane w czerwcowym wydaniu "Obesity Science & Practice" oceniło skuteczność w obniżeniu wagi przy włączeniu pokarmów na bazie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności.

- Kluczem do skutecznej utraty kilogramów jest pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej bez naruszania tkanki mięśniowej. I choć już samo pozbycie się wagi nie jest proste, często jeszcze większy problem sprawia utrzymanie nowej sylwetki - mówi Ratna Mukherjea, doradca techniczny w firmie DuPont Nutrition & Health.

Badanie składało się z dwóch etapów. W pierwszym, trwającym 4 miesiące, uczestnicy przestrzegali opracowanej przez naukowców diety. Pokarmy uwzględnione w badaniu zawierały 20g wysokiej jakości, niskokalorycznego białka sojowego na porcję i były serwowane w postaci napoju w proszku, chudej, bezmięsnej kiełbaski oraz batona energetycznego.

W ciągu kolejnych 8 miesięcy nastąpił okres dążenia do utrzymania uzyskanych rezultatów. W trakcie pierwszej fazy uczestnicy stracili średnio 3-4 proc. tkanki tłuszczowej, czyli ok. 6 kg. Ogółem, do końca 12-miesięcznego okresu badania, uczestnicy utrzymali 4-kilogramowy spadek masy tkanki tłuszczowej.

mleko, bydło mleczne, śruta sojowa, krowy

Produkują mleko bez dodatku śruty sojowej

Krowy mleczne w stadzie należącym do Ewy Rychły z miejscowości Poniszowice w woj. śląskim nie otrzymują w paszy ani grama śruty sojowej. Mimo to ich wydajność w ubiegłym roku wyniosła 10465 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,16 oraz...
- Najważniejszą wynikającą z tego badania informacją jest to, że wprowadzenie do diety produktów roślinnych bogatych w białko może pomóc skutecznie obniżyć wagę ciała - powiedział dr James O Hill, główny autor badania i kierownik zespołu badawczego. - W naszym badaniu chodziło głównie o utrzymanie długotrwałego efektu, ponieważ największym wyzwaniem dla osób na diecie jest właśnie utrzymanie nowej wagi i wykorzystanie korzyści zdrowotnych z tym związanych - dodał.

Białko sojowe jest wysokiej jakości białkiem pochodzenia roślinnego, które wśród zdrowych dorosłych borykających się z nadwagą lub otyłością, przy próbach utraty wagi, daje rezultaty porównywalne do zastosowania innych źródeł białka.

Wyniki tego badania udowadniają, że spożywanie pokarmów bogatych w białko sojowe może stanowić ważny element diety odchudzającej, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, utratę tkanki tłuszczowej, a także pomaga w długotrwałym utrzymaniu uzyskanych rezultatów.

Badania wykazały także, że diety zawierające białko sojowe pozytywnie wpływają na zdrowie, łagodząc występowanie czynników ryzyka powiązanych z chorobami układu krążenia. Te odkrycia mogą mieć szczególne znaczenie dla osób odchudzających się, które decydują się zwiększyć w diecie ilość produktów pochodzenia roślinnego lub osób będących na diecie fleksitariańskiej lub wegetariańskiej.

Poleć
Udostępnij