Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Umiejętność zrzucenia nadprogramowych kilogramów i utrzymanie zdrowej wagi były centralnymi punktami badania zrealizowanego przez naukowców z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Kolorado we współpracy z DuPont Nutrition & Health.
Wszyscy chcą białka pochodzenia sojowego bez GMO
- Kluczem do skutecznej utraty kilogramów jest pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej bez naruszania tkanki mięśniowej. I choć już samo pozbycie się wagi nie jest proste, często jeszcze większy problem sprawia utrzymanie nowej sylwetki - mówi Ratna Mukherjea, doradca techniczny w firmie DuPont Nutrition & Health.
Badanie składało się z dwóch etapów. W pierwszym, trwającym 4 miesiące, uczestnicy przestrzegali opracowanej przez naukowców diety. Pokarmy uwzględnione w badaniu zawierały 20g wysokiej jakości, niskokalorycznego białka sojowego na porcję i były serwowane w postaci napoju w proszku, chudej, bezmięsnej kiełbaski oraz batona energetycznego.
W ciągu kolejnych 8 miesięcy nastąpił okres dążenia do utrzymania uzyskanych rezultatów. W trakcie pierwszej fazy uczestnicy stracili średnio 3-4 proc. tkanki tłuszczowej, czyli ok. 6 kg. Ogółem, do końca 12-miesięcznego okresu badania, uczestnicy utrzymali 4-kilogramowy spadek masy tkanki tłuszczowej.
Produkują mleko bez dodatku śruty sojowej
Białko sojowe jest wysokiej jakości białkiem pochodzenia roślinnego, które wśród zdrowych dorosłych borykających się z nadwagą lub otyłością, przy próbach utraty wagi, daje rezultaty porównywalne do zastosowania innych źródeł białka.
Wyniki tego badania udowadniają, że spożywanie pokarmów bogatych w białko sojowe może stanowić ważny element diety odchudzającej, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, utratę tkanki tłuszczowej, a także pomaga w długotrwałym utrzymaniu uzyskanych rezultatów.
Badania wykazały także, że diety zawierające białko sojowe pozytywnie wpływają na zdrowie, łagodząc występowanie czynników ryzyka powiązanych z chorobami układu krążenia. Te odkrycia mogą mieć szczególne znaczenie dla osób odchudzających się, które decydują się zwiększyć w diecie ilość produktów pochodzenia roślinnego lub osób będących na diecie fleksitariańskiej lub wegetariańskiej.