Żółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
05-11-2017,12:35 Aktualizacja: 05-11-2017,12:38
A A A

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach? Wzmacnia odporność i dodaje energii.

Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka.

Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim jak: cynk i miedz oraz wysokiej zawartości białka organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień. 

Chińczycy polubili żółty ser. Szansa dla polskich firm?

Od stycznia do października 2014 r. Chiny zaimportowały 62 tony żółtego sera z Polski. To trzy razy więcej niż w analogicznym okresie roku 2013. Czy otwiera się szansa przed rodzimymi firmami? Jak informuje Polska Izba Mleka, od stycznia do...
Co więcej, zawarty w serze sprzężony kwas linolowy CLA, ochroni nas przed miażdżycą i nowotworami - informuje Polska Izba Mleka.

Dlaczego ser ma nam poprawić humor? Zawiera tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Możemy  także znaleźć w nim chrom, który wycisza i łagodzi napięciowe oraz magnez wpływający na poprawę nastroju, pamięć i funkcje poznawcze. Dodatkowo witaminy z grupy B dodają energii i działają antydepresyjnie.

Żółty ser jest także jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.

Istnieje wiele rodzajów i gatunków serów, które możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka użytego do produkcji oraz na technologię wytwarzania, jak i typ procesu dojrzewania.

Co z kalorycznością? Zacznijmy od tego, ile i jakiego sera zjemy. Różne gatunki mają różną kaloryczność.

Koniecznie należy o nim pamiętać w diecie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, ze względu na wysoką  zawartość wapnia, który buduje układ kostny w młodym wieku i przeciwdziała powstaniu osteoporozy w starszym.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA