Wyższa zawartość tłuszczu w mleku poprawia wchłanianie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D. Dzieci, które piją tłuste mleko, są bardziej syte i nie mają ochoty na podjadanie, a więc nie sięgają po słodycze zawierające duże ilości węglowodanów.
Tłuste mleko jest lepsze od chudego - tak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w USA i Kanadzie – czytamy na stronie internetowej Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Dzieci pijące mleko o zawartości 3,8 proc. tłuszczu są szczuplejsze i mają wyższy poziom witaminy D, od tych które piją mleko odtłuszczone. Ponadto dzieci te nie tyją oraz mają lepszy wskaźnik BMI (Body Mass Index).
Wynika to z najnowszych badań, których wyniki ukazały się w „American Journal of Clinical Nutrition”. W doświadczeniu przeprowadzonym przez naukowców, którym przewodziła dr Shelley M. Vanderhout z Uniwersytetu w Toronto, wzięło udział 2745 dzieci w wieku od 12 do 72 miesięcy. Testowano wpływ różnego rodzaju mleka na ich organizmy.
Autorzy badania przyznają, że wyższa zawartość tłuszczu w mleku poprawia wchłanianie rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D. Poza tym dzieci, które piją tłuste mleko, są bardziej syte i nie mają ochoty na podjadanie, a więc nie sięgają po kaloryczne przekąski zawierające duże ilości węglowodanów.
Dotychczas instytucje, takie jak Amerykańska Akademia Pediatryczna, Narodowy Instytut Zdrowia w USA i Kanadyjski Instytut Zdrowia, rekomendowały dla dzieci powyżej drugiego roku życia spożywanie mleka o zawartości 1 proc. tłuszczu.