Ostrzeżenie przed groźnymi bakteriami w jajach spożywczych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach spożywczych o kodzie identyfikacyjnym: 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie jajek z tej partii może być groźne dla zdrowia.
Ostrzeżenie dotyczy produktu "Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M".
Zostały one wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas z Tychowa Nowego. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj to: 3PL26111314.
Producenci drobiu walczą z salmonellą
Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Ponadto producent zapowiedział także działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego dla zdrowia zagrożenia.
Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS ostrzega, że nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych