Soja nabiera coraz większego znaczenia na całym świecie
Produkty sojowe od dawna nie są już tylko domeną kuchni azjatyckiej. Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną, stały się one jednym z popularniejszych produktów, wokół których krąży wiele mitów.
Soja to jedno z najpopularniejszych nasion roślin strączkowych i alternatywa dla produktów mięsnych oraz nabiału.
Jeszcze do niedawna utożsamiana była głównie z kuchnią azjatycką, jednak zyskała na popularności wraz z rosnącym zainteresowaniem dietą wegetariańską.
Soja lubi ciepło
Sama soja stała się jednak tematem dyskusyjnym, wokół którego urosło wiele mitów. Należy jednak pamiętać, że soja to doskonałe źródło białka, podkreśla na łamach "The Independent" dietetyk Rhiannon Lambert.
Dietetyk wskazuje, że soja mylnie była posądzana o to, że przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka piersi. Okazuje się jednak, że w krajach, w których dieta bogata jest w soję i produkty sojowe odsetek zachorowalności na raka jest niższy.
"We wschodniej Azji, gdzie soja jest spożywana w największych ilościach, zachorowanie na raka piersi, gruczołu krokowego czy choroby sercowo-naczyniowe jest mniejsze" - podkreśla dietetyk. "Zasadniczo w przypadku każdego badania, które wykazuje ryzyko wywołane spożywaniem produktów sojowych lub zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń hormonalnych, istnieje również badanie wykazujące jej korzyść" - wyjaśnił Lambert.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś