Czerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
31-10-2015,20:45 Aktualizacja: 31-10-2015,21:25
A A A
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być przyczyną powstawania nowotworów.
 
Jako produkty potencjalnie rakotwórcze wymieniono wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę czy baraninę. "To aburd" - grzmią polskie związki branżowe zrzeszające największych producentów. Podkreślaja, że komentarz do badań IARC (Międzynarodowej Agencji Badania Raka) nie przedkłada szczegółowych informacji na temat metodyki badawczej. 
 
wołowina, eksport wołowiny, rynek mięsa, kanada-ue

Wołowina z Europy wróci do Kanady. Ale nie z Polski

Kanadyjski rząd podjął decyzję o otwarciu - po 19 latach przerwy - rynku dla eksporterów wołowiny z 19 krajów Unii Europejskiej. Kanada zamknęła swój rynek na dostawy mięsa wołowego (w tym bez kości) z całej Wspólnoty w...
"Metodyka badawcza jest kluczowa do konstruowania wniosków i komentarzy przy ocenie wyników danego badania. Ponadto komentarz WHO w szczególe odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzono w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa. Przedstawiane wnioski i komentarze nie doprecyzowują również kwestii związanych z asortymentem, który został poddany owej analizie. Dodatkowo, WHO wyraźnie zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny" - twierdzi Związek Polskie Mięso.
 
Organizacja podkreśla w oświadczeniu, że strasząc konsumentów na całym świecie WHO jednocześnie informuje, że "nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, takich jak geny, dieta, starzenie się czy środowisko lub styl życia".
 
Poza tym wspomina się, że nasza dieta jako całość, wraz z czynnikami o jakich mowa powyżej i poziomem aktywności fizycznej, może być odpowiedzialna za zagrożenia dla naszego zdrowia, a nie żadna pojedyncza grupa żywności. "Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej. Jest ono również ważnym źródłem mikroelementów takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk, sprzyjających wzrostowi, rozwojowi i utrzymaniu naszego organizmu w formie".
 
Podkreśla się, że "czerwone mięso jest również bogatym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania naszego ciała. Zawartość innych witamin z grupy B jest również wysoka, w tym tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i witaminy B6".
 
wołowina, eksport wołowiny, import wołowiny, rynek mięsa

Import wołowiny spada, eksport rośnie

Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z...
Specjaliści zwracają uwage, że najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on przede wszystkim zrównoważoną dietę: zrównoważona dieta dostarczająca energii i składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia ma ogromne znaczenie.
 
Oznacza to spożywanie różnorodnych pokarmów należących do różnych grup, przy zachowaniu właściwych proporcji, a także spożywanie właściwej ilości żywności i napojów, co pozwala na osiągnięcie i utrzymanie właściwej wagi. Codzienną aktywność fizyczną i unikanie siedzącego trybu życia: regularne ćwiczenia fizyczne są ważne dla zdrowego wzrostu, rozwoju i dobrego samopoczucia. 
 
Inteligentne gotowanie: unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia.
 
W tej sytuacji Związek Polskie Mięso podkreśla, że "sprawozdanie IARC jest ogólną monografią i brakuje w nim odniesień do konkretnych cech charakteryzujących poszczególne części świata". Poza tym - jak twierdzi organizacja - "średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne".
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA