Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 59 pasujących wyników.
Hodowcy bydła mlecznego mają kłopot za kłopotem. Ceny mleka niskie, na horyzoncie braki paszy
Spadające ceny skupu surowca, drastyczna obniżka zysków branży, a na horyzoncie związane z suszą problemy z paszami – na te problemy na rynku mleka zwracają uwagę bankowcy i eksperci z...
więcejŻywność bardziej podrożeje w drugiej połowie roku
Ceny detaliczne żywności mocniej wzrosną w drugiej połowie roku - spodziewamy się dynamiki zbliżonej do 3 proc. - mówi Jakub Rybacki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak podał GUS w lutym...
więcejTaniego masła szybko się nie doczekamy. Z rynku płyną złe wieści
Masło zaczęło tanieć, ale spadki stawek szybko wyhamowały. Dziś za kostkę znów trzeba płacić w dyskontach i supermarketach blisko 7 zł, a w małych sklepach bywa jeszcze drożej. W 2016 r. za...
więcejProdukcja masła przyspieszyła na koniec roku
Z artykułów mleczarskich w 2017 roku najbardziej przyspieszył wzrost produkcji masła (łącznie z pozostałymi tłuszczami mlecznymi do smarowania) - wynika z danych GUS. W zakładach...
więcejSpadła produkcja i eksport masła. Kierunek Stany Zjednoczone
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. Unia Europejska wyeksportowała 127,3 tys. t masła. To o 26,9 tys. t (17 proc.) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niższy wywóz tego...
więcejMasło w sklepach szybko tanie nie będzie. Ceny biją kolejne rekordy
Na światowych rynkach ceny masła w najbliższych miesiącach powinny zacząć spadać, ale na tańsze masło na święta Bożego Narodzenia raczej nie ma co liczyć. Ceny zaczęły się piąć w górę w maju...
więcejMasło jest coraz droższe. Tłuszczu zabraknie na święta?
Przez ostatni rok ceny masła na europejskim rynku hurtowym wzrosły o ponad 100 proc., w tym aż o 40 proc. w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. W najbliższych tygodniach stawki mają nadal iść w...
więcejMasło drożeje, ale produkcja spada. Przez duże zapasy OMP?
W pierwszych czterech miesiącach 2017 roku produkcja masła w Unii Europejskiej była o 5,3 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 744 tys. ton - informują eksperci z...
więcejPolscy producenci mleka muszą szukać nowych kierunków zbytu
Eksperci przewidują, że rok 2017 będzie zdecydowanie lepszy i stabilny dla sektora mleczarskiego. W rozwoju pomóc może nie tylko rynek krajowy, ale przede wszystkim eksport. Krajowy rynek...
więcejRośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych dziewięciu miesiącach ubiegłego roku w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 6,83 mln ton serów. To o ok. 2,6 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej -...
więcejMasło przez rok podrożało o kilkadziesiąt procent
Pod koniec grudnia minionego roku kilogram masła w Unii Europejskiej kosztował średnio 4,27 euro. To o 1,44 proc. więcej niż w listopadzie i aż 42,5 proc. powyżej z 2015 roku - informują...
więcejCeny masła na stabilnym poziomie
W maju - po niespełna półrocznej spadkowej tendencji - ceny masła w UE poszły w górę. Stawki wyhamowały dopiero pod koniec października, ale i tak były aż o 34,7 proc. wyższe niż przed...
więcejCukier i produkty mleczne znów podrożały
O 3,9 proc wzrósł w październiku w stosunku do września 2015 r. Indeks światowych cen żywności FAO i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W...
więcejCeny masła stabilne. W Polsce poniżej średniej UE
Pod koniec minionego miesiąca średnia ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,29 euro za kilogram. To o 1,15 proc. więcej niż w lutym. Jak przypomina FAMMU/FAPA od lipca ub.r. do...
więcejMasło odrabia zaległości. Ceny idą w górę
Od lipca 2014 roku do początku stycznia br. systematycznie spadały ceny masła na najważniejszych rynkach Unii Europejskiej. Teraz stawki idą w górę. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejRekord przychodów coraz bliżej
Mimo trudnej sytuacji rynkowej i zawirowań związanych z pandemią Covid-19, Grupa Mlekovita zakończyła trzeci kwartał bieżącego roku ze znakomitymi wynikami finansowymi. Zakładane na ten okres cele...
więcejMlekovita ponownie najlepsza w rankingu spółdzielni mleczarskich
Mlekovita po raz kolejny zajęła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Rankingu Najlepszych Spółdzielni Mleczarskich. Potwierdza to, że grupa konsekwentnie i skutecznie rozwija się na rynku....
więcejMleko na zdrowie! 25 maja obchodzimy Światowy Dzień Mleka
Mleko jest wartościowym składnikiem diety człowieka. To naturalne źródło dobrze przyswajalnego wapnia i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin...
więcejChcą promować polskie produkty
Pięć ofert programów promocyjnych i (bądź) informacyjnych dotyczących promocji polskich produktów spożywczych wpłynęło do końca lutego do Agencji Rynku Rolnego. Łączny budżet...
więcejSkład mleka górskiego różni się od nizinnego
Polska Izba Mleka zgłosiła istotne zastrzeżenia do projektu rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie współczynników równoważności określających ilości mleka wykorzystanego do...
więcejBranża mleczarska odetchnęła. Chodzi o system kaucyjny
Środowisko mleczarskie od wielu miesięcy walczyło o wyłączenie mleka i jego przetworów z systemu kaucyjnego. Postulaty branży przyniosły spodziewany efekt. Podsekretarz stanu Anita Sowińska...
więcejCeny większości przetworów mlecznych spadły
Notowania większości monitorowanych produktów mlecznych w trzecim tygodniu stycznia spadły. Wyjątek stanowi masło w blokach, którego cena wzrosła o 0,5%. Jak wynika z danych GUS...
więcejProdukcja serów w Polsce rośnie
Polska na przełomie ostatnich lat znacząco zwiększyła produkcję serów i twarogów. W 2020 r. nasz kraj wyprodukował łącznie 960 tys. ton serów i tym samym uplasował się na piątym...
więcejKolejna edycja Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej za nami
Wyzwania i szanse dla światowego sektora mleczarskiego, zarządzanie rynkiem w branży mleczarskiej, a także zrównoważone mleczarstwo. To główne tematy Międzynarodowego Forum...
więcejSprawdź aktualne ceny produktów mleczarskich
Ceny sprzedaży większości produktów mleczarskich na początku lutego spadły. Wzrost notowań dotyczył jedynie odtłuszczonego mleka w proszku i sera Edamskiego. Zakłady mleczarskie...
więcejSery dominują w eksporcie produktów mleczarskich
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podaje, że sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych. W okresie styczeń–maj stanowiły 34 proc. ich eksportu....
więcejCena masła wzrosła. A pozostałych przetworów mlecznych?
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w ostatnim tygodniu sierpnia masło w blokach podrożało o 3%. W tym okresie cena masła konfekcjonowanego wzrosła...
więcejMasło w blokach podrożało. A pozostałe przetwory mleczne?
Zakłady mleczarskie w pierwszym tygodniu sierpnia za masło w blokach uzyskiwały cenę o 2% wyższą niż przed tygodniem i o 11% wyższą niż przed miesiącem. Jednocześnie towar ten był o 1% tańszy niż w...
więcejMasło znacznie tańsze niż przed rokiem
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu maja 2020 r. odnotowano kolejny spadek cen zbytu masła. Średnio jego notowania spadły aż o 31% w...
więcejOkrasa łamie przepisy w oborze i na pastwisku
Sery produkowane w Polsce były głównym bohaterem programu kulinarnego pod nazwą "Okrasa łamie przepisy". Jego twórca Karol Okrasa odwiedził hodowlę bydła mlecznego na...
więcejMleko i jego przetwory są promowane w telewizji i Internecie
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny organizuje kampanię edukacyjno-informatyczną dotyczącą mleka i jego przetworów. Kucharze, którzy wezmą udział w...
więcejPrzetwory mleczne tańsze niż przed rokiem
Masło w blokach w trzecim tygodniu października było o 9 proc. tańsze w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 10 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2017 r. Spadające ceny dotyczą...
więcejMasło znowu może być bardzo drogie
Popyt na tłuszcz mleczny jest nadal zaskakująco wysoki i wciąż zwyżkujący. Na globalnym rynku masła panuje bardzo skomplikowana sytuacja - uważa Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu...
więcejCena mleka w UE spadła, a w Polsce nadal rośnie
Mleko w skupie w grudniu 2017 r. w UE-28 potaniało o 0,2 proc. i producenci otrzymywali za 100 kg tego surowca 37,76 euro, co w przeliczeniu na naszą walutę daje około 157 zł. Z kolei w Polsce jego...
więcejCena mleka we wrześniu niemal 30 proc. wyższa jak przed rokiem
Mleko surowe we wrześniu br. było skupowane średnio po 144,95 zł za hl. Cena ta była o 3,8 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz 29,6 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2016 r. Średnia...
więcejImport produktów mleczarskich do Polski wzrósł o niemal 12 proc.
Polska importuje coraz więcej masła, serów, twarogów oraz jogurtów. W pierwszych ośmiu miesiącach wartość przywozu wyniosła 567 mln euro i była o 11,9 proc. większa niż rok...
więcejCeny przetworów mlecznych znacznie wyższe niż przed rokiem
Światowe ceny produktów mleczarskich we wrześniu były o 27 proc. wyższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Najbardziej wzrosła cena masła, które podrożało o 55 proc. ...
więcejMinisterstwo uspokaja. Masło powoli tanieje
Od końca września obserwowany jest powolny spadek cen masła w kraju i na rynkach światowych - poinformował resort rolnictwa. W Polsce na początku października masło w blokach kosztowało 2.429 zł za...
więcejCena skupu mleka do końca roku wzrośnie
Ceny skupu mleka w bieżącym roku w Unii Europejskiej i w Polsce są względnie stabilne, ale znacząco wyższe niż rok wcześniej. Według przewidywań ekspertów z Agencji Rynku Rolnego ceny surowca...
więcejRynek mleka ma się dobrze, ale jak długo?
Cena mleka w Polsce w marcu według danych Głównego Urzędu Statystycznego wynosiła średnio 1,31 złotych za litr i była o 25 groszy wyższa niż przed rokiem. Jak oceniają eksperci doba...
więcejCeny przetworów mlecznych rosną i odrabiają straty
Przetwory mleczne na dwóch przetargach giełdy Global Dairy Trade (GDT) z 21 lutego i 7 marca potaniały łącznie o 9,4 proc. Jednak kolejne trzy aukcje zakończyły się wzrostem notowań i...
więcejPrzetwory mleczne coraz tańsze
Ceny przetworów mlecznych w Unii Europejskiej nieuchronnie spadają. W ciągu ostatnich trzech aukcji Global Dairy Trade (GDT) mleko pełne w proszku potaniało o ponad 13 proc., a mleko...
więcejRynek mleka w coraz lepszej sytuacji
Wartość indeksu Global Dairy Trade (GDT) w grudniu br. w sumie wzrósł o 2,9 proc. Tak dobra koniunktura na rynku mleka była ostatnio notowana w lipcu 2015 roku – informuje Polska...
więcejPrzetwory mleczne zanotowały duży wzrost cen
Sytuacja na rynku przetworów mlecznych poprawia się. W sierpniu na internetowej giełdzie Global Dairy Trade (GDT) ich indeks wzrósł o blisko 20 proc. Ceny przetworów mlecznych...
więcejRośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku w Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 2,25 mln ton serów. To o ok. 4,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Stało się tak przede...
więcejZwiększone dostawy mleka spowodują wzrost produkcji przetworów
Utrzymujące się wysokie dostawy mleka będą sprzyjać wzrostowi produkcji przetworów mlecznych w tym roku - oceniają analitycy Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-maj 2016 roku dostawy...
więcejProdukty mleczarskie przestały tanieć. Mleko pójdzie w górę?
Ceny produktów mleczarskich przestały spadać. To nie koniec kryzysu, ale pierwsze symptomy poprawy. Obecnie producenci mleka otrzymują niskie ceny za mleko, a ich rozbieżności w całej Polsce...
więcejMleko jest zdrowe a jego produkcja rośnie
Dieta bogata w mleko i przetwory mleczne pozwala zachować prawidłową wagę ciała. Jego produkcja w Polsce rośnie mimo spadku pogłowia krów. Informacje te zostały przedstawione podczas...
więcejMleko ma przyszłość ... w Chinach
Przetwórstwo mleka w Chinach odnotowało duży wzrost - wynika z najnowszego raportu Kantar Worldpanel. Był on spowodowany przede wszystkim zwiększeniem się liczby konsumentów mleka i...
więcejPolska Izba Mleka: Nowe przepisy to koszty dla producentów
Wzrost kosztów dla producentów oraz dezorientacja wśród konsumentów – takie mogą być zdaniem Polskiej Izby Mleka konsekwencje nowego rozporządzenia ministra...
więcejMleko w skupie coraz tańsze
Spadające ceny przetworów mlecznych i ograniczony popyt na artykuły mleczarskie na świecie w 2014 roku przyczyniły się do systematycznego spadku cen skupu surowca oferowanych przez największe...
więcejKwoty mleczne przechodzą do historii. Teraz trzeba działać razem
Po zniesieniu limitowania produkcji mleka w UE nastąpi przebudowa sektora mleczarskiego w Polsce - powiedział PAP minister rolnictwa Marek Sawicki. Od 1 kwietnia nie będą już obowiązywały...
więcejPrzetwory mleczne najczęściej opiniowane do prestiżowego znaku
130 opinii wydała w 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dla produktów w ramach procedury nadawania znaku "Poznaj Dobrą Żywność". Głównym...
więcejŻywność ze szkół trafi do potrzebujących
Produkty mleczne i owoce dostarczane do placówek oświatowych w ramach "Programu dla szkół", które obecnie nie są przez nie odbierane, mogą być przekazane do...
więcejZakaz to zakaz! Sery zostały na granicy
Funkcjonariusze Oddziału Celnego Port Lotniczy Lublin podczas kontroli podróżnych udaremnili kolejny przypadek nielegalnego przywozu znacznych ilości artykułów pochodzenia zwierzęcego....
więcejPodwójne standardy jakości? Nie w produktach mlecznych
Polskie produkty nabiałowe spełniają najwyższe normy jakościowe, czego dowodem są certyfikaty najbardziej prestiżowych instytucji audytorskich na świecie - zapewnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor...
więcejSpożywamy mniej mleka, twarogu i jogurtów
Konsumpcja mleka w 2014 roku, wg GUS, obniżyła się o 0,5% w skali roku do 205 l. Bardziej dynamiczny był spadek spożycia produktów mleczarskich w gospodarstwach domowych. W porównaniu...
więcej„Gouda” bez goudy, czyli o sztuczkach producentów
Ser cheddar głównym składnikiem wyrobu o nazwie „Ser Gouda”, „Owsianka” – jogurt z niewielkim dodatkiem ziaren owsa, obecność zanieczyszczeń w musztardzie...
więcejWarsztat będący częścią duńsko-polskiego sojuszu na rzecz zrównoważonej produkcji mleka i...
Polska Izba Mleka wraz z Ambasadą Królestwa Danii zapraszają 31 maja 2023 roku na warsztat będący częścią duńsko-polskiego sojuszu na rzecz zrównoważonej produkcji mleka i...
więcej