Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na początku lutego większość przetworów mleczarskich potaniała. Wzrost cen dotyczył jedynie odtłuszczonego mleka w proszku i sera Edamskiego.
Ceny sprzedaży większości produktów mleczarskich na początku lutego spadły. Wzrost notowań dotyczył jedynie odtłuszczonego mleka w proszku i sera Edamskiego.
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 31 stycznia do 6 lutego masło w blokach zbywały średnio po 25,48 zł za kg. Cena ta była o 1,5% niższa niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano średnio po 25,68 zł za kg, co za kostkę 200 gramową daje 5,14 zł. Cena ta była o 3 gr za kg niższa niż przed tygodniem i o 1,15 zł niż przed miesiącem. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 66%, a konfekcjonowane o 57%.
Dobrostan zwierząt i zmiany związane z ograniczeniem stosowania antybiotyków. To tematy wiodące IV Konferencji pt. "Czas na Współpracę". Stowarzyszenie "Weterynaria Hodowcom" Stowarzyszenie ds. Promocji...
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 14,94 zł za kg i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.
Pełne mleko w proszku kosztowało 18,25 zł a kg i było o 1% tańsze niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% droższe niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku, odtłuszczone mleko w proszku było droższe o 48%, a pełne mleko w proszku o 42%.
Producenci za ser Edamski uzyskiwali średnio 20,09 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem.
Cena sera Gouda wyniosła 20,39 zł za kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 48%, a ser Gouda o 41%.
Na aukcji Global Dairy Trade (GDT), która odbyła się 1 lutego 2022 r. indeks cen wzrósł o 4,1%. W czasie sesji sprzedano 28,5 tys. ton artykułów mleczarskich.
Prawidłowy przebieg porodu uwarunkowany jest wieloma czynnikami, do których zaliczyć można rasę, masę ciała jałówki lub krowy, kolejność wycielenia, masę ciała noworodka przy urodzeniu, a także jego płeć. Trudne porody u pierwiastek...
Masło kosztowało średnio 6359 dolarów za tonę (około 25113 zł). Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem.
Ser Cheddar uzyskał wartość 5684 dolarów za tonę (22447 zł). To o 2,5% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 4051 dolarów za tonę (około 15998 zł).
Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku wyceniono na 4324 dolarów za tonę (około 17076 zł).
Asortyment ten był o 6% droższy niż dwa tygodnie wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 36%, odtłuszczone mleko w proszku o 27%, masło o 26,5%, a pełne mleko w proszku o 25%.
Informacje na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ