Spadła produkcja i eksport masła. Kierunek Stany Zjednoczone
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. Unia Europejska wyeksportowała 127,3 tys. t masła. To o 26,9 tys. t (17 proc.) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Niższy wywóz tego tłuszczu związany był z mniejszą produkcją, która w porównaniu z wynikiem sprzed roku spadła o 46,2 tys. t. Obniżkę wysyłek odnotowano szczególnie w przypadku Arabii Saudyjskiej, gdzie trafiło o połowę towaru mniej w skali roku (9,2 tys. t) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Masło w Polsce o połowę droższe niż w Finlandii
Eksport do Singapuru poleciał z kolei w dół o 27 proc. do 5,6 tys. t. Eksperci podkreślają jednak, że o 40 proc. do 24,9 tys. t zwiększyła się sprzedaż do Stanów Zjednoczonych, gdzie trafiło blisko 20 proc. całkowitego wolumenu sprzedaży masła z UE.
Znacznie natomiast zwiększył się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku - o 202,7 tys. t (39 proc.), a największy przyrost wolumenu eksportu miał miejsce w przypadku Algierii (35,1 tys. t), Meksyku (31,8 tys. t) i Chin (25 tys. t).
Z powodu większego wywozu OMP od końca grudnia 2016 r. do końca października 2017 r. zapasy zmalały o 35 tys. t, lecz nadal są wysokie i wynoszą 382 tys. t.
W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wolumen eksportu serów z UE zwiększył się w relacji rocznej o 28,1 tys. t (3,8 proc.) do 765,1 tys. t. Więcej tego towaru sprzedano przede wszystkim na rynku japońskim (wzrost o 15,4 tys. t) oraz chilijskim (o 8,2 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż m.in. Algierii (3,4 tys. t) i Arabii Saudyjskiej (3,1 tys. t).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś