Pod koniec minionego miesiąca średnia ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,29 euro za kilogram. To o 1,15 proc. więcej niż w lutym.
Pod koniec minionego miesiąca średnia ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,29 euro za kilogram. To o 1,15 proc. więcej niż w lutym.
Jak przypomina FAMMU/FAPA od lipca ub.r. do początku stycznia br. stawki za ten tłuszcz systematycznie spadały. Dopiero później ceny na najważniejszych rynkach Unii Europejskiej poszły w górę i to niekiedy nawet o 10 proc. miesięcznie.
Wytwórczość masła u czołowych producentów i eksporterów wciąż jest znacznie wyższa niż przed rokiem, a umocnieniu notowań nie sprzyja ograniczony popyt z Chin i nałożone przez Rosję embargo.
Stabilizująco na ceny masła w marcu wpływało jednak ograniczanie produkcji mleka związane ze zbliżającym się końcem ostatniego sezonu kwotowego i zmniejszenie produkcji w skali świata z powodu suszy panującej w Nowej Zelandii.
W Polsce, która jest trzecim w UE producentem tego przetworu mlecznego stawki utrzymywały się pod koniec marca na poziomie 3,24 euro za kilogram. To o 6,25 proc. więcej niż przed miesiącem, 31,5 proc. więcej od ceny interwencyjnej i o 1,5 proc. mniej od średniej ważonej dla całej UE.