Mleko i jego przetwory są promowane w telewizji i Internecie
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny organizuje kampanię edukacyjno-informatyczną dotyczącą mleka i jego przetworów.
Kucharze, którzy wezmą udział w kampanii zaprezentują mleko i jego przetwory w nowych przepisach, a lekarze i dietetycy rozprawią się z mitami na temat produktów mleczarskich, a także przypomną o ich najważniejszych zaletach.
Nabiał będzie głównie promowany w telewizji śniadaniowej i programach kulinarnych, przede wszystkim w porannym paśmie telewizyjnym. Wybór padł na TVP.
Mleko i jego przetwory w programach śniadaniowych będą używane głównie do gotowania na żywo z wykorzystaniem niestandardowych przepisów, które ukażą dobrze znane produkty mleczne w nowych niecodziennych zastosowaniach.
Obora z karuzelą i robotami powstała na Podlasiu
Zaproszeni do studia kucharze przekażą informacje nt. wartości odżywczych, walorów zdrowotnych, zalet kulinarnych oraz atrakcyjnego smaku tych produktów aby zachęcić widza do wykorzystywania ich także we własnej kuchni.
Do wybranych przepisów realizowanych w programie nawiążą uznani eksperci z zakresu medycyny i dietetyki.
Przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka oraz kadry profesorskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego osadzą je w kontekście aktualnej wiedzy naukowej.
Wypowiedzi ekspertów dotyczyć będą m.in. faktów i mitów na temat mleka, znaczenia przetworów mleczarskich dla zdrowia publicznego czy rekomendowanego udziału mleka i jego przetworów w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Eksperci podejmą także wątki nietolerancji laktozy, zapobiegania osteoporozie oraz suplementacji diety probiotykami i prebiotykami.
Krowa Kaśka skończyła 11 lat. Hodowca wyprawił jej urodziny
Rzucą też światło na kwestie praktyczne, które wciąż budzą wątpliwości wielu rodziców, takie jak przechodzenie niemowląt i małych dzieci z mleka modyfikowanego na produkty mleczne czy alergia na białko mleka.
W programie kampanii znalazły się też wyjątkowe działania. Szczególne miejsce zajmuje wśród nich odcinek programu "Okrasa łamie przepisy", w którym Karol Okrasa zagości w jednej ze spółdzielni.
Karol Okrasa zaprezentuje widzom pomysły na proste i łatwe w przygotowaniu, ale niebanalne dania bazujące na przetworach mleczarskich.
Promocja będzie również prowadzona w Internecie m.in. przez publikację przepisów wykorzystanych w poszczególnych wątkach kulinarnych oraz promocji w mediach społecznościowych.
Kampania rozpoczęła się 7 sierpnia i potrwa do 15 grudnia 2019 r. Jej zleceniodawcą jest KZSM Zw. Rew., a patronem Fundacja Instytutu Matki i Dziecka. Zadanie to jest sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Organizator zaprasza do oglądania kolejnych odcinków kącików kulinarnych z wykorzystaniem mleka i jego przetworów w popularnym programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2.
Spomlek nie działa na szkodę polskiego rolnictwa. Chce wyjaśnień od ministra
Odcinek na temat nabiału w diecie ucznia i studenta został wyemitowany dzisiaj tj. 3 września. Można go zobaczyć TUTAJ.
Harmonogram kolejnych odcinków przedstawia się następująco:
- 17.9.2019 r.- jogurty gęste, jogurty greckie itp. , TVP 2, godz., godz. 7:15 – 10:35
- 2.10.2019 r. - sery żółte - szybkie przekąski, TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
- 16.10.2019 r. - sery pleśniowe, TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
- 30.10.2019 r. - potrawy z serów dojrzewających + felieton ekspercki dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
- 12.11.2019 r. - nabiałowe śniadania dla dzieci + felieton ekspercki dr. W. Klemarczyk – Instytut Matki i Dziecka, TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
- 26.11.2019 r. - desery nabiałowe dla dzieci (udział w programie uczniów z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 ), TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
- 9.12. 2019 r. - twarogi + felieton ekspercki prof. A. Pluta – SGGW, TVP 2, godz. 7:15 – 10:35
Program kulinarny "Okrasa łamie przepisy" odbędzie się 14 września o godzinie 13.30 w TVP 1.