Masło drożeje, ale produkcja spada. Przez duże zapasy OMP?
W pierwszych czterech miesiącach 2017 roku produkcja masła w Unii Europejskiej była o 5,3 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 744 tys. ton - informują eksperci z Komisji Europejskiej.
Największy spadek wytwórczości odnotowano we Francji (15,4 tys. ton - 9 proc.), w Niemczech (11,4 tys. ton - 4 proc.) i w Holandii (11,2 tys. ton - 18,4 proc.). W Polsce natomiast produkcja masła obniżyła się o 2,9 tys. ton (3,9 proc.) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Zapasy OMP nie powinny teraz trafić na rynek
W całej Wspólnocie wytwórczość tego tłuszczu była w omawianym czasie niższa niż rok wcze´sniej o 41,6 tys. ton, podczas gdy wywóz wyniósł blisko 50 tys. ton. Znawcy rynku podkreślają, że produkcja masła spada również u innych głównych światowych eksporterów - w USA o 0,9 proc., w Australii o 17 proc., zaś w Nowej Zelandii o 3 proc.
Najnowsze dane dotyczące produkcji masła dla unijnego rynku są zaskakujące, gdyż światowy popyt na ten produkt rośnie i - według ostatniego raportu FAO Food Outlook - globalny eksport w 2017 roku ma zwiększyć się o 1,9 proc.
Dodatkowo ceny tłuszczu w UE już od października 2016 r. wynoszą ponad 400 euro za 100 kg. Podobna tendencja obserwowana jest na innych rynkach, co wskazywałoby, że produkcja masła jest opłacalna.
W pierwszych trzech tygodniach czerwca średnia stawka zbytu w Unii wyniosła 497 euro za 100 kg i była aż o 46 proc. wyższa od wyniku z poprzednich 5 lat. To najwyższe stawki w historii. W Polsce w połowie czerwca ceny zbytu masła w blokach przekroczyły natomiast 20 zł za kilogram.
Z czego zatem wynika mniejsza produkcja masła? Zdaniem znawców rynku prawdopodobnie to efekt utrzymujących się znacznych zapasów OMP w UE, które na koniec kwietnia wyniosły 404 tys. ton.
Wpływa to z kolei na ceny, które w pierwszych trzech tygodniach czerwca były o 16 proc. niższe od 5-letniej średniej. Eksperci przypominają, że do produkcji masła z mleka wykorzystuje się przede wszystkim śmietanę, a więc tłuszcz i powstaje problem z zagospodarowaniem pozostałej części surowca z produkcji masła, którego przeznaczenie na OMP jest prawdopodobnie mało opłacalne.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś