Sery dominują w eksporcie produktów mleczarskich
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podaje, że sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych. W okresie styczeń–maj stanowiły 34 proc. ich eksportu.
Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią tzw. sery żółte, tj. dojrzewające (60–70 proc.). W latach 2014-2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.
Mleko w czerwcu było tańsze, ale wciąż w dobrej cenie
W okresie pierwszych pięciu miesięcy Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi. Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (na podstawie obliczeń KOWR) wynika, że w omawianym okresie producenci sprzedali innym krajom 72 tys. ton serów dojrzewających (o 8,5 proc. więcej rok do roku) uzyskując 254 mln euro (1,2 mld zł, +8 proc.).
Nasze sery dojrzewające przede wszystkim kupują odbiorcy z państw unijnych, gdzie trafiło 59 proc. wysyłek, czyli 43 tys. ton. Największym odbiorcą są Czechy (12 proc. - 9 tys. ton), a następnie Włochy, Niemcy, Słowacja, Rumunia oraz Węgry.
Poza Unią Europejską rodzime sery dojrzewające znajdują nabywców głównie na Ukrainie (10 proc. - 7,4 tys. ton), w Arabii Saudyjskiej, Wielkiej Brytanii, oraz Libii i Panamie.
Przywóz serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W okresie styczeń-maj 2021 r. zaimportowano ich 26 tys., o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Najwięcej sprowadzono ich z Niemiec (45 proc. - 11,8 tys. ton), Niderlandów, Danii, Włoch, Francji oraz Czech.
Wyłoniono nowych mistrzów w dojeniu sztucznej krowy
Jak podkreśla KOWR, Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach).
W latach 2004-2019 ich wytwórczość oraz twarogów wzrosła o 62 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 945 tys. ton. W strukturze produkcji dominują sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (39 proc.).
Wizytówką krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające. W latach 2014–2019 ich produkcja wzrosła z 301 tys. ton do 373 tys. ton, czyli o 24 proc.
W 2020 r. (podczas pandemii koronawirus) zakłady przetwórcze wyprodukowały 339 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających. To o około 9 proc. mniej niż w 2019 r., ale o 1,5 raza więcej niż w roku akcesji Polski do UE.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)