Ceny masła na stabilnym poziomie
W maju - po niespełna półrocznej spadkowej tendencji - ceny masła w UE poszły w górę. Stawki wyhamowały dopiero pod koniec października, ale i tak były aż o 34,7 proc. wyższe niż przed rokiem.
Średnia ważona cena masła w Unii Europejskiej wynosiła w ostatnich dniach minionego miesiąca 4,03 euro za kilogram. W Polsce, która jest czwartym producentem tego tłuszczu we Wspólnocie stawki były nieco niższe - na poziomie 3,89 euro - informuje FAMMU/FAPA.
Zmiany w sprzedaży napojów mlecznych
Cena była zatem już o 57,9 proc. wyższa od interwencyjnej i o 3,5 proc. niższa od średniej ważonej dla całej UE. Nasze masło jest więc bardziej konkurencyjne niż jeszcze przed dwoma miesiącami, gdy było o 0,6 proc. droższe niż w UE.
Obserwowane jeszcze we wrześniu zwyżki cen tego wyrobu były konsekwencją chłodnej, deszczowej wiosny w Europie i coraz niższych cen mleka, które zniechęcały do zwiększania produkcji. W efekcie wytwórczość surowca i jego przetworów w UE spadała, a ceny masła zwyżkowały.
Rosnące stawki dodatkowo napędzane były we Wspólnocie przez nasilający się popyt z krajów azjatyckich. Obecnie wzrastające ceny skupu zachęcają do zwiększania produkcji mleka (nawet mimo unijnego mechanizmu dopłat do ograniczania produkcji, który cieszy się dużą popularnością), a tym samym do zwiększania przetwórstwa surowca na takie produkty jak masło.
Na dzień 23 października w ramach publicznej interwencji nie składowano masła. Natomiast w ramach programu prywatnego magazynowania (PSA), w bieżącym roku do składów dostarczono już 143,59 tys. ton tego tłuszczu.
Według najnowszych danych KE, pomimo obserwowanych od drugiego kwartału 2015 roku spadających cen masła, produkcja mlecznego tłuszczu w UE w pierwszych ośmiu miesiącach br. była o 7,8 proc. wyższa niż przed rokiem, zaś w Polsce o ponad 14 proc. i wyniosła 139,8 tys. ton. Eksport masła poszedł w tym czasie w górę aż o 37 proc.