Twarogi są doskonałą bazą do przygotowywania różnych potraw i deserów. Cieszą się wśród konsumentów coraz większą popularnością, a ich produkcja rośnie.
Polska na przełomie ostatnich lat znacząco zwiększyła produkcję serów i twarogów. W 2020 r. nasz kraj wyprodukował łącznie 960 tys. ton serów i tym samym uplasował się na piątym miejscu.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa produkcja serów i twarogów w Polsce rośnie. W latach 2004-2020 odnotowano wzrost o 65%. Tym samym Polskę wśród krajów Unii Europejskiej wyprzedzają tylko Niemcy, Francja, Włochy i Niderlandy.
W 2020 r. krajowe zakłady wyprodukowały aż 960 tys. ton sera. Najpopularniejsze są twarogi z udziałem 51% i sery podpuszczkowe dojrzewające, których udział wyniósł 37%.
Indeks selekcyjny jako wsparcie hodowcy w ekonomicznym zarządzaniu stadem. To temat przewodni IV Forum Genetycznego zorganizowanego przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W Centrum Edukacji...
W omawianym okresie wzrósł również eksport. Wartość sprzedaży produktów za granicę zwiększyła się z 191 mln euro do 823 mln euro. Wśród importowanego asortymentu największym zainteresowanie cieszyły się sery dojrzewające. W latach 2014-2020 około 45% krajowej produkcji trafiło na eksport.
Polacy konsumenci coraz chętnie wybierają ser w słodkiej postaci np. serników. Z sera są także przygotowywane lody, desery, naleśniki, pierogi z owocami, racuchy, drożdżówki, a nawet koktajle.
Przetwory mleczne cechują się wysoką wartością odżywczą, zawierają dużo białka, wapnia, fosforu i potasu. Twaróg jest niskokaloryczny i dlatego może być wykorzystywany w różnych dietach, także odchudzających.
Według przewidywań spożycie nabiału nadal będzie rosło. W obliczu zwiększających się cen żywności przetwory mleczne są nadal relatywnie tanim produktem dostarczającym odpowiednią ilość białka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ