Rośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku w Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 2,25 mln ton serów. To o ok. 4,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Stało się tak przede wszystkim dlatego, że Niemcy i Holandia, jedni z największych unijnych wytwórców zwiększyły wolumen odpowiednio o 1,6 i 14,8 proc. O 1,4 proc. spadła natomiast wytwórczość sera we Francji, drugiego gracza na rynku - informuje FAMMU/FAPA.
Ser i wino to para doskonała, czyli festiwal w Sandomierzu
Polska tymczasem nieco oddaliła się od Holandii i od stycznia do końca marca w naszym kraju wyprodukowano 199,8 tys. ton tych przetworów mlecznych, czyli o 5,1 proc. więcej niż rok wcześniej.
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej, eksport serów ze Wspólnoty do krajów trzecich zmniejszył się w 2015 roku o 0,2 proc. i osiągnął 719 tys. ton. Ten negatywny trend - mimo obowiązującego rosyjskiego embarga - nie utrzymał się na początku bieżącego roku i po pierwszym kwartale poza Wspólnotę wysłano ponad 184,7 tys. ton serów (+14 proc. r/r).
Jak widać eksporterzy z powodzeniem znajdują nowe rynki zbytu dla swoich produktów. Na taki wynik największy wpływ miała znaczna zwyżka sprzedaży z Holandii i Francji. Wzrost wysyłek poza UE notowali także inni główni gracze: Niemcy (4,7 proc.), Włochy (7 proc.), Dania (17,8 proc.), Polska (14,6 proc.), Irlandia (69,2 proc.).
Import serów do Unii jest niemal 11-krotnie mniejszy niż eksport. Po 3 miesiącach br. był większy o 20 proc. niż w analogicznym czasie ubiegłego roku i osiągnął 17 tys. ton. Tradycyjnie towary sprowadzano przede wszystkim do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch.