Mleko jest zdrowe a jego produkcja rośnie
Dieta bogata w mleko i przetwory mleczne pozwala zachować prawidłową wagę ciała. Jego produkcja w Polsce rośnie mimo spadku pogłowia krów. Informacje te zostały przedstawione podczas konferencji „Mamy kota na punkcie mleka”, która 11 maja odbyła się w Warszawie.
Mleko zawiera wiele cennych składników spożywczych. O wartościach tego surowca poinformowała dziennikarzy prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Produkują mleko bez dodatku śruty sojowej
Świeże mleko krowie zawiera średnio 87,7 proc. wody, 3,6 proc. tłuszczu, 0,19 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5 proc. białka (kazeina), 0,83 proc. białka-alfa S1 (kazeina), 0,6 proc. białka serwatkowego, 0,3 proc. beta-laktoglobuliny, 0,09 proc. alfa-laktoglobuliny, 0,06 proc. białka odpornościowego, 4,6 proc. laktozy, 0,12 proc. wapnia, 0,2 proc. innych związków organicznych, 0,7 proc. składników mineralnych.
Składniki mleka to również magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E.
Aktualną sytuację na rynku mleka przedstawiła Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka. Poinformowała ona, że w 2015 r. produkcja mleka wzrosła o 0,8 proc. i wyniosła 13,1 mld kg. Stało się tak wskutek wzrostu średniej wydajności krów mlecznych o 3,7 proc. do 5 890 kg.
Pogłowie bydła w tym czasie zmalało i w grudniu 2015 r. liczyło 2 134,1 tys. szt. krów tj. o 5,1 proc. mniej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Spadek pogłowia krów mlecznych jest konsekwencją niskich cen skupu mleka, utrzymującego się spadku opłacalności produkcji oraz suszy, która wystąpiła w 2015 r.
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, a finansowany jest z Funduszu Promocji Mleka.