Cukier i produkty mleczne znów podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (bea) | redakcja@agropolska.pl
10-11-2015,8:00 Aktualizacja: 10-11-2015,8:08
A A A

O 3,9 proc wzrósł w październiku w stosunku do września 2015 r. Indeks światowych cen żywności FAO i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe

Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż żywności. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br. W październiku br. podrożał znacznie cukier (+17,2 proc.), artykuły mleczarskie (+9,4 proc.), oleje roślinne (+6,2 proc.) oraz zboża (+1,7 proc.).

Ceny mięsa były stabilne, indeks w październiku nieznacznie obniżył się (o 0,3 proc.), od marca br. zmienił się w niewielkim stopniu. Notowania mięsa są obecnie prawie o 20 proc. niższe niż przed rokiem.

Światowe ceny zbóż wzrosły w październiku, głównie pszenicy i kukurydzy. Pszenica podrożała na skutek obaw dotyczących wpływu suszy na uprawy ozime w niektórych krajach oraz pogorszenie prognoz zbiorów w Australii. Kukurydza zaś podrożała ze względu na niższy poziom sprzedaży przez amerykańskich producentów. Zboża są obecnie jeszcze o 12 proc. tańsze niż w październiku 2014 r.

Poleć
Udostępnij