Mleko na zdrowie! 25 maja obchodzimy Światowy Dzień Mleka
Mleko jest wartościowym składnikiem diety człowieka. To naturalne źródło dobrze przyswajalnego wapnia i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E.
25 maja przypada Światowy Dzień Mleka, dlatego SM Mlekpol zachęca do wzniesienia toastu kubkiem mleka za pomyślność rodzimego mleczarstwa.
- Spożywanie mleka zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, pokrywa niemal w 100 proc. zapotrzebowanie organizmu na wapń - przypomina prof. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.
Spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce spada. Tendencja ta spowodowana jest m.in. słabą edukacją na temat dobroczynnych właściwości mleka i modom pojawiającym się co jakiś czas w teoriach żywieniowych.
- Mleko i produkty mleczne należy podawać najmłodszym, w czasie kiedy następuje zapamiętywanie smaków czyli mniej więcej do piątego roku życia. Oczywiście u niewielkiej grupy dzieci występują uczulenia i nietolerancja na składniki mleka. Przeważnie jednak alergie dziecięce są przejściowe - dodaje Profesor Babuchowski.
Zdaniem prof. Babuchowskiego zdrowa dieta obejmuje trzy porcje mleka lub produktów mlecznych dziennie. Na przykład może to być szklanka mleka (250 ml), 200 gram jogurtu i 2 plasterki (40gram) sera. Taka dieta pomaga także w zmniejszeniu masy ciała.