Przetwory mleczne najczęściej opiniowane do prestiżowego znaku
130 opinii wydała w 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dla produktów w ramach procedury nadawania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
Głównym celem programu jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w nim jest dobrowolny. A oznaczenie znakiem jakości PDŻ to w założeniu informacja, która ma pomagać konsumentowi przy dokonywaniu wyborów podczas zakupów.
Rolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów
Znak przyznawany jest artykułom rolno-spożywczym, charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.
"Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta" - zaznacza IJHAR-S.
Jak podaje, w 2020 roku wydała 130 opinii:
- 60 dla przetworów mlecznych
- 15 dla przetworów owocowych i warzywnych
- 11 dla soków i nektarów
- 9 dla miodu
- 9 dla przetworów mięsnych
- 8 dla wyrobów piekarskich
- 5 dla koncentratów spożywczych
- 5 dla przetworów zbożowych
- 2 dla świeżych owoców i warzyw
- 2 dla wyrobów cukierniczych
-
4 dla innych produktów (wyrobu ciastkarskiego, siemienia lnianego, fermentowanego napoju winiarskiego i syropu lawendowego)
Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś