Ceny przetworów mlecznych znacznie wyższe niż przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-10-2017,17:00 Aktualizacja: 25-10-2017,16:35
A A A
Światowe ceny produktów mleczarskich we wrześniu były o 27 proc. wyższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Najbardziej wzrosła cena masła, które podrożało o 55 proc. 
 
Agro Days, którego pierwsza edycja odbyła się w połowie października w Warszawie, było miejscem rozmów o aktualnych problemach branży rolniczej. W panelu skierowanym dla producentów mleka zainteresowani wysłuchali wykładu poświęconego miedzy innymi aktualnej sytuacji i perspektywom rozwoju branży mleczarskiej, który przedstawił Paweł Wyrzykowski z Banku BGŻ BNP Paribas S.A.
 
Produkty mleczarskie w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2017 r. podrożały średnio o 42 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. 
 
Agro Days, De Heus, targi

Agro Days pierwsza edycja targów zakończona sukcesem

Konferencje, warsztaty, a także pokazy specjalistyczne. To wszystko podczas spotkania o charakterze targowo-konferencyjnym, które odbyło się w dniach 14 i 15 października br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.  ...
 
Przetwory mleczne podrożały znacznie bardziej niż podstawowe produkty żywnościowe. Ostatnio wyższy poziom ich cen odnotowano w lipcu 2014 r.
 
- Szczególny wzrost cen odnotowaliśmy w przypadku masła, które podrożało o 55 proc. Wzrosły również ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP) o 16 proc. i serów o 5 proc. Natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) spadły o 12 proc. - podczas konferencji Agro Days tłumaczył Paweł Wyrzykowski z Banku BGŻ BNP Paribas S.A.
 
Jak podkreślił specjalista ceny produktów mleczarskich w Polsce zachowują się bardzo podobnie jak światowe ceny tego asortymentu, chociaż są od nich nieco niższe. 
 
- W Polsce występuje regionalne zróżnicowanie cen. Najwięcej za mleko uzyskują hodowcy z woj. podlaskiego, warmińsko-mazurskiego oraz lubelskiego, a najniższe w woj. małopolskim, łódzkim i świętokrzyskim - mówił Paweł Wyrzykowski.
 
W sierpniu br. średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 139,7 zł za 100 litrów i była o 33 proc. wyższa niż przed rokiem. W tym czasie hodowcy z woj. podlaskiego uzyskiwali 144,6 zł za 100 litrów, a w woj. małopolskim płacono 125,1 zł za 100 litrów.
 
mleko, cena mleka, bydło mleczne, producenci mleka

Mleko we wrześniu było droższe niż w sierpniu

Cena mleka we wrześniu według Głównego Urzędu Statystycznego wyniosła 1,44 złotych za litr i była wyższa o 29,6 proc. niż we wrześniu 2016 r. i o 3,8 proc. od ceny wypłaconej w sierpniu. Mleczarnie w dwóch województwach w...
Od czerwca do marca br. miesięczny poziom produkcji mleka u największych światowych eksporterów był niższy jak przed rokiem. Był to jeden z głównych powodów wzrostu cen produktów mleczarskich. 
 
- Od marca obserwujemy stopniową odbudowę podaży mleka, ale jak na razie nie odbiło się to na spadku cen - mówił analityk.
 
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. dostawy mleka w UE zmniejszyły się o 0,3 proc. r/r, ale w lipcu wzrosły o 1,7 proc.
 
- Skup mleka w Polsce w ciągu ostatnich ośmiu miesięcy wzrósł o 4,6 proc., a jego ceny nie spadają. Dowodzi to, że krajowy rynek jest pod dużym wpływem światowych trendów - podkreślił Paweł Wyrzykowski.
 
Jak zaznaczył fachowiec w Polsce następuje koncentracja skupu i produkcji mleka głównie w woj. mazowieckim, podlaskim oraz wielkopolskim. W tych trzech województwach skupiono łącznie 58 proc. wolumenu mleka. 
 
Wraz ze wzrostem produkcji mleka rośnie również eksport produktów mleczarskich z Polski. Od stycznia do lipca 2017 r. jego wartość była o 42 proc. wyższa niż przed rokiem, a do końca br. może zbliżyć się do 2 mld złotych. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA